fara

Fara je zděná patrová trojkřídlá budova na symetrickém půdorysu tvaru písmene U. Jihovýchodní průčelí je sedmiosé, střední osa se nachází v mírném rizalitu. Přechod mezi rizalitem a trojosými úseky fasády vpravo a vlevo od něj je konkávní, zatímco obě nároží jsou konvexní - zaoblená. Průčelí má poměrně bohaté architektonické členění. Ve střední ose se v přízemí nachází vstup, lemovaný portálem. Vysoký a široký vstupní otvor je obdélný, nahoře zakončený půlkruhovým obloukem. V otvoru jsou dřevěná vrata rámové konstrukce. Jsou dvoukřídlá, přičemž uprostřed nich se nachází jednokřídlé dveře pro pěší. Jednotlivé části vrat jsou tvořené obdélnými výplněmi, z nichž některé jsou orientované na výšku a další na šířku (dveře pro pěší mají dvě dvojice výplní, orientovaných na výšku nad sebou, každé křídlo vrat pak – zdola – jednu výplň, orientovanou na šířku, v níž je dřevěná diamantová bosa, další orientovanou na výšku, další výplň je orientovaná na šířku a nahoře je pak širší výplň, orientovaná na šířku). Profilovaná dřevěná římsa odděluje horní obloukovou část vrat, kde je dole dřevěná diamantová bosa, pevná horní část má dřevěné olemování. Dveře jsou na přední straně světle hnědé, bosy a orámování výplní i vrat jsou tmavě hnědé. Na zadní straně (do průjezdu) jsou dveře celé modrozelené. Vstupní otvor lemuje portál, tvořený na každé straně sdruženým pilastrem a nahoře pak rozeklaným frontonem, lemovaným bohatě profilovanou římsou. Pilastr má patku a jednoduchou hlavici s kanelováním, uvnitř frontonu je štuková římsa, kopírující horní oblouk vstupního portálu. V patře středního rizalitu je sdružené okno, tvořené dvěma obdélnými dřevěnými okny ve špaletě. Okna jsou dvoukřídlá, poutec je rozděluje v polovině na horní a dolní křídla. Dolní křídla jsou nečleněná – až na levé křídlo levého okna, které je vodorovně rozdělené na poloviny. Horní křídla mají tenkou vodorovnou příčlí oddělenou horní část a ta je pak svisle rozdělená na třetiny. Celé sdružené okno má společné orámování – šambránu s profilovaným vnějším okrajem, ušima a zešikmenými horními rohy a profilovanou parapetní římsu. Ta je o něco širší, než obě okna, poněvadž na ní spočívá dolní závit štukové voluty, lemující boky šambrány. Voluta má oba závity zavinuté dovnitř, dole je větší závit, nahoře pak závit menší. Stěna středního rizalitu se nad tímto sdruženým oknem zvedá do půlkruhového štítu. Oba úseky fasády po stranách rizalitu jsou provedené shodně. Jednotlivé osy jsou rozmístěné tak, že mezi krajní osou a osou druhou od nároží je širší úsek stěny, než mezi osami druhou a třetí od nároží. Ve všech třech osách přízemí je stejné okno – dvojité dřevěné dvoukřídlé (vnější křídla v líci), rozdělené na dolní a horní křídla. Dolní vnější křídla v osách první, druhé a třetí zprava člení dvě vodorovné příčle, osy první, druhá a třetí zleva mají vnější křídla nečleněná. Horní vnější křídla člení jedna vodorovná příčle – v polovině (v ose první zleva je zasklení horní části nečleněné). Kolem oken – na bočních stranách a straně horní - je šambrána s profilovaným vnějším okrajem, pod okny je parapetní římsa (ta chybí u okna prvního a druhého zprava v pravém úseku fasády). Nad všemi okny přízemí je na fasádě obdélné, na šířku orientované štukové pole, uvnitř s vpadlým zrcadlem se zaoblenými bočními stranami. Okna v prvním patře jsou rovněž dvojitá dřevěná dvoukřídlá, s vnějšími křídly v líci. Tato vnější křídla jsou u oken v osách první, druhé a třetí zleva nečleněná. V osách první, druhé a třetí zprava dolní vnější křídla chybí, horní jsou členěná vodorovnou příčlí na poloviny. Vnitřní dolní křídla rozdělují dvě vodorovné příčle a horní pak opět jedna v polovině. Kolem všech oken prvního patra je šambrána s profilovaným vnějším okrajem a zvýrazněnými horními rohy, pod okny je místo šambrány profilovaná parapetní římsa. Pod ní se na fasádě nachází velké obdélné, na šířku orientované pole s širokým orámováním, uvnitř prázdné. Nad okny je pak fronton – v osách první a třetí od nároží má uprostřed trojúhelníkový tvar, v ose druhé od nároží pak půlkruhový. Po stranách od jednotlivých os patra je ještě na fasádě vystouplé obdélné pole. Mezi oknem v krajní ose a nárožím a rovněž mezi okny v osách druhé a třetí od nároží je toto pole užší a má oblé přechody mezi bočními stranami a horní a dolní stranou. Mezi osami první a druhou od nároží je pak pole širší (odpovídá většímu rozestupu os), boční strany má rovné, horní a dolní pak půlkruhové – s konkávním přechodem k bočním stranám. Přízemí a patro odděluje profilovaná římsa, nahoře pak fasádu zakončuje mohutná, bohatě profilovaná římsa hlavní, která se nad střední osou dvakrát zalamuje (římsa obíhá celou budovu fary). Na vrcholu oblouku štítu, který zakončuje stěnu ve střední ose, je posazen kamenný čuček – dosti vysoký sokl s koulí. Pětiosé jihozápadní průčelí je jednodušší obdobou hlavní jihovýchodní fasády. Zatímco patro má osy rozmístěné pravidelně - ve stejném rozvržení jako na jihovýchodní straně – a fasáda zde má výzdobu, přízemí je bez architektonického členění a osy nejsou rozmístěny zcela pravidelně. V přízemní ose první zprava je zazděný okenní otvor, ponechána zde byla profilovaná parapetní římsa. Osa druhá zprava je prázdná, v ose třetí zprava je okno. Je to obdélný, na šířku orientovaný otvor, v němž je osazené dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, lemované nahoře a po stranách ostěním. Každé křídlo je členěné dvěma vodorovnými a jednou svislou příčlí (je možné, že zde bylo původně okno velké a později došlo k druhotné úpravě). Pod oknem se nachází vchod – novodobé jednokřídlé dveře, na jejichž levé straně je postavená krátká zeď a vzniklé polozádveří je zastřešené vlnitým plechem (na pravé straně neseném jednoduchou železnou konstrukcí). V ose čtvrté zprava je menší obdélné okno v hluboké špaletě, situované oproti ose patra více vpravo. V krajní levé ose je další podobné okno, avšak v mělčí špaletě a o něco výše. Patro odděluje stejná římsa, jako na jihovýchodní straně. Po obou stranách jednotlivých os je vystouplé obdélné, na výšku orientované pole s dovnitř vykrojenými rohy. Ve všech osách patra je okno – až na osu druhou zprava, která je zaslepená, avšak její orámování je stejné, jako u ostatních os. V osách první, čtvrté a páté zprava jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna s dvoukřídlou horní částí. Dolní křídla jsou členěná dvěma vodorovnými příčlemi, horní křídla pak jednou. V ose třetí zprava je pouze vnitřní okno. Kolem oken je šambrána s profilovaným vnějším okrajem, nacházející se nahoře a po obou bocích. Pod okny je parapetní římsa a pod ní pak obdélná, na šířku orientovaná výplň s širším okrajem, uvnitř prázdná. Nad okny je profilovaná římsa, mezi jednotlivými osami - a také u obou nároží – jsou vystouplá obdélná pole s dovnitř vykrojenými rohy, sahající téměř po celé výšce patra. Tato pole mají různou šířku, danou ne zcela pravidelným rozmístěním os – vpravo a vlevo od osy první zprava je pole nejužší, vpravo a vlevo od osy třetí zprava nejširší a u zbývající osy pak středně široké. Vzhledem k menší výšce hospodářské budovy, která se na objekt fary v ose napojuje na severovýchodní straně, je vidět malá část severovýchodní stěny fary – bez otvorů a členění. Nad touto stěnou se zvedá trojúhelný štít, rovněž bez členění či otvorů. Dvorní fasády fary jsou jednoduché. Severovýchodní průčelí je trojosé. Levá a střední osa jsou umístěné ve stejné výšce, pravá osa pak výše. V ose přízemí první a druhé zleva je obdélný okenní otvor, na bocích a nahoře lemovaný šambránou se zvýrazněným vnějším okrajem. Pod otvory, v dolní polovině dnes zazděnými, je parapetní římsa. V horní části otvorů jsou dvoukřídlá okna ve špaletě, s křídly, rozdělenými jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Stejné orámování mají i osy první a druhá zleva v patře, z nichž ta druhá je dnes zazděná. Otvor v ose první zleva je vyplněn stejně, jako v přízemí. Pravou krajní osu tvoří úzká malá okénka, umístěná o hodně výše, než okna v ostatních dvou osách. Severozápadní fasáda středního křídla je trojosá. Ve střední ose přízemí se nachází velmi široký otvor průjezdu, nahoře zakončený stlačeným obloukem. V obou krajních osách je okenní otvor ve špaletě, lemovaný na bocích a nahoře šambránou, dole pak s parapetní římsou. Otvor je v dolní části zazděný – v pravé ose do výšky zhruba dvou třetin, nahoře jsou luxfery, v levé ose pak v dolní polovině, nahoře je v pravé polovině zasklení, v levé nahrazuje sklo deska. Všechny tři osy patra vyplňují okna. Ve střední ose je to sdružené okno ve špaletě, tvořené dvěma vysokými obdélnými okny, rozdělenými do kříže. V dolní části je dvoukřídlé okno – křídla nejsou dělená, až na levé křídlo levého okna, které je rozdělené vodorovně na poloviny. Také v horní části je dvoukřídlé okno, obě křídla člení nahoře jedna vodorovná a dvě svislé příčle. Sdružené okno má společné orámování – na bocích a nahoře je šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem a s ušima, dole pak profilovaná parapetní římsa. V obou krajních osách je dvoukřídlé okno ve špaletě, bez šambrány - pouze s parapetní římsou. Také tato okna jsou rozdělená do kříže. Okno v pravé ose tvoří dolní část s křídly, rozdělenými dvěma silnějšími vodorovnými příčlemi a část horní, dělená vodorovnou příčlí na poloviny. V levé ose jsou dolní křídla členěná jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, horní křídla pak jednou svislou a jednou vodorovnou příčlí. Jihozápadní fasáda je v přízemí dvouosá, v patře trojosá - v přízemí chybí krajní levá osa. V obou osách přízemí jsou okenní otvory, v dolní polovině zazděné. V horní části mají dvoukřídlé okno, s křídly členěnými jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi (pravému křídlu okna v pravé ose chybí horní vodorovná příčle a horní část příčle svislé). Okna mají stejné orámování jako okna v přízemí severozápadního průčelí středního křídla. Také otvory v prvním patře jsou dole zazděné a krajní levá osa je zazděná celá. V horních částech jsou stejná okna, jako v přízemí, chybí šambrány - pod okny je pouze tenká parapetní římsa. Severozápadní fasáda severovýchodního křídla je jednoosá, osa je umístěná asymetricky u pravého nároží. Jsou v ní okenní otvory – otvor v přízemí je celý zazděný, otvor v patře pak v dolní polovině. Horní část okna je zde rozdělená svisle na poloviny, otvory jsou zakryty neprůhlednou deskou. Pod oběma okenními otvory je parapetní římsa. Stěnu zakončuje trojúhelný štít bez otvorů. Střechy jsou sedlové, krytinou na většině ploch je asfaltový šindel, imitující tvarem bobrovky. Skutečné pálené tašky bobrovky se dosud nacházejí na vnějších stranách bočních křídel (tj. jihozápadní a severovýchodní). Na těchto stranách jsou ve střeše vždy dvě volská oka, u hřebene pak dva zděné komíny.