dům čp. 32

Dům čp. 32 je patrová zděná budova na obdélném půdorysu. Dvouosé jihozápadní průčelí (přední štítové) chrání v dolní části sokl. Fasádu člení obdélné lizénové rámy - v každém podlaží je jeden. Všechny čtyři osy vyplňují obdélná dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem oken je jednoduchá šambrána. Profilovaná hlavní římsa odděluje lichoběžníkový štít, v němž jsou dvě obdélná okna ve špaletě. Jsou jednokřídlá dřevěná, rozdělená vodorovnou příčlí na poloviny. Okna opět lemuje šambrána. Jihovýchodní (dvorní) průčelí je sedmisosé, jednotlivé osy jsou rozmístěné symetricky. Fasádu člení v každém podlaží dva lizénové rámy, oddělující zároveň přízemí a první patro. Střední svislá lizéna rámu je mezi osami čtvrtou a pátou zleva. V přízemí se v ose čtvrté zleva nachází vstup do objektu, přístupný po dvou kamenných stupních (horní je menší, než dolní). Jde o dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, s křídly, tvořeným čtyřmi obdélnými výplněmi nad sebou – horní výplň je zasklená. Ve zbývajících osách přízemí i prvního patra jsou stejná okna – včetně orámování – jako na jihozápadním průčelí. Na fasádě se nacházejí dva původní nápisy – nad vstupem je to tabulka s letopočtem, dnes přerušující vodorovnou mezipatrovou lizénu. Je obdélná, orientovaná na šířku, rohy má dovnitř vybrané. Lemuje jí páska, sledující tvar tabulky. Na tabulce se nachází nápis ozdobným písmem: „An = Schi(?)i(?)t(?) / Aö 1792“. Druhý nápis je na stěně prvního patra mezi okny v osách třetí a čtvrté zleva. V horní části je monogram Kristova jména IHS (nad písmenem H je kříž, pod ním srdce s třemi hřeby), v dolní části je letopočet (bez prvního písmene M) DCCCXLI (tj. 1841). Na severovýchodě se k domu čp. 32 v ose napojuje objekt velké sýpky – ta je o něco vyšší a zcela tak zakrývá severovýchodní stranu domu čp. 32. Střecha je polovalbová, krytá dvojitě kladenými bobrovkami. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše čtyři volská oka – tři v jejím jihozápadním úseku a jedno v úseku severovýchodním. Na severozápadní straně je ve střeše zasazený zděný komín.