dům

Dům čp. 43 je zděný patrový, hladce omítnutý objekt na obdélném půdorysu, s oblým přístavkem zádveří v západním průčelí. Dům je orientovaný předním štítem do návsi - tj. k jihu, zasazený je do terénu, který na severovýchodě mírně stoupá. Dvouosé jižní průčelí chrání v dolní části sokl, tvořený obkladem z plochých kamenů nepravidelných tvarů. V obou osách přízemí i patra jsou stejná okna ve špaletě – dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Okna doplňují dřevěné okenice, tvořené vodorovně kladenými prkénky. Štít je bedněný, spoje kryjí široká prkna ne zcela pravidelných tvarů. Bednění je klasovité - kromě obdélné střední části, kde jsou prkna kladená svisle. Zde jsou v bednění dvě obdélná, na šířku orientovaná dřevěná okénka, jejichž zasklení není členěné. Východní průčelí je tříosé, ve všech osách obou podlaží jsou opět stejná okna, shodná s těmi na jižní straně. V dolní části stěny je stejný sokl jako na jižní fasádě. K severní straně domu je přistavěn objekt chlévů, který je o něco nižší – je tak vidět část severního štítu domu. Na rozdíl od ostatních průčelí je na štítu nová hrubá omítka, pod jeho vrcholem je trojúhelný otvor (dnes zevnitř zakrytý deskou). Západní fasáda je čtyřosá – osu druhou od jihu (zprava) zakrývá zděná přístavba zádveří. Přístavba, opatřená dole stejným soklem, jako jižní a východní strana domu, má zaoblený půdorys. Na jižní straně je ve stěně obdélný dveřní otvor, v němž jsou novodobé, zčásti prosklené jednokřídlé dřevěné dveře. Na severu a západě je v zádveří poměrně úzký a dlouhý obdélný otvor s dřevěnými jednokřídlými nečleněnými okny. Zádveří má půlkuželovou střechu, krytou bobrovkami. V severní ose přízemí a ve všech osách patra jsou opět stejná okna jako na ostatních průčelích (avšak bez okenic). Pod oknem patra v ose první od jihu otvor v přízemí chybí, pod oknem druhým od jihu je okenní otvor, zasklený barevnými skleněnými cihlami. Dům má sedlovou střechu, krytou bobrovkami. V hřebeni střechy je zasazený zděný omítnutý komín.