stodola

Stodola je zděný objekt na obdélném půdorysu, zasazený do mírně stoupajícího terénu. Ve východním průčelí jsou celkem tři otvory. V jižní (levé) části je nízký široký obdélný otvor, uzavřený novými dvoukřídlými dřevěnými vraty, tvořenými svisle kladenými prkny. Podobná, avšak vysoká a širší vrata, jsou i v další ose, situované v severním (pravém) úseku stěny. Zde umístěný vjezdový otvor je nahoře zakončený do segmentového oblouku. V poslední ose je poměrně velký obdélný okenní otvor, vyplněný skleněnými cihlami. Obě štítová průčelí jsou zčásti zakrytá zde se napojujícími stavbami (na jihu objektem chléva, na severu pak stavbou, patrně již náležející k sousednímu areálu). Severní průčelí má původně trojúhelný štít rozšířený do tvaru lichoběžníka zde se napojující novodobou stavbou, která není kulturní památkou. Na jižní straně je trojúhelný štít, který není omítnutý, takže je vidět cihelné zdivo. V dolní části jižní stěny se nachází obdélný dveřní otvor. Západní strana stodoly je na severozápadě zakrytá novodobou budovou, která je zde přistavěná. Viditelná část je dnes dvoupodlažní. V dolním podlaží jsou dvě osy – na jižní (pravé) straně jsou široká nižší dvoukřídlá prkenná vrata, na severní straně pak na šířku orientovaný okenní otvor, vyplněný skleněnými cihlami. Pravděpodobně jde o místo dřívějšího, nahoře segmentově zaklenutého otvoru pro vrata, druhotně zazděného – až na okenní otvor. Na severní straně fasády se nachází přiložené žebříkové schodiště, vedoucí na torzo pavláčky, z níž je přístupná horní část interiéru stodoly. Ve stěně jsou zde tři otvory – uprostřed obdélný otvor dveřní, zakrytý jednoduchými dveřmi ze svisle kladených prken - po obou jeho stranách pak obdélný otvor okenní. Stodola má sedlovou střechu, krytou bobrovkami.