sloup Nejsvětější Trojice

Dílo se nachází v jižní horní části citolibského náměstí, přibližně uprostřed mezi kostelem sv. Jakuba a zámkem. Umístěné je v rovinné travnaté ploše na ose západního průčelí orientovaného kostela. Hlavní stranou se obrací k západu, tedy k průjezdní silnici a zámku. Jde o monumentální pilíř Nejsvětější Trojice tzv. obeliskového typu. Materiálem je v případě sochařské výzdoby bělavý jemnozrnný pískovec, u architektury jemno až střednězrnný pískovec světle okrového zabarvení. Památka je obklopena novodobým, stylově přizpůsobeným kovaným plůtkem půdorysně reflektujícím zaniklou balustrádu šestibokého půdorysu. Pozůstatky barevných povrchových úprav nejsou dochovány. Pilíř má trojboký půdorys s otevřenou širší spodní částí baldachýnovitého tvaru, na kterou navazuje vysoký obelisk s plochou členěnou obdélnými kazetami s reliéfními akantovými rozetami završený zlacenou kovovou symbolikou Božího oka. U paty obelisku je na čelní straně situována sféra a nad ní holubice Ducha sv. v obláčcích s paprsky. V nárožích stříšky baldachýnu se nacházejí na postranních konzolách vynášených volutami na obláčcích částečně torzální dynamicky koncipované sochy Boha Otce a Boha Syna - Krista, na zadní straně Panny Marie. Mezi nimi pak ve vrcholech oblouků tři nápisové kartuše s majuskulními nápisy, čelní s latinským textem o zřízení pilíře, zbývající s českými nápisy o obnovách r. 1847 a 1868. Pod baldachýnem uprostřed je umístěn sokl nesoucí zemskou sféru se sochou Panny Marie Immaculaty s rukama zkříženýma na hrudi. Figura má sevřený vertikální charakter. Tato socha je novějším doplňkem zhotoveným ze mšenského pískovce patrně koncem 19. století. Okolo obvodových stupňů se nachází šest malých pilířků a bezprostředně pod stupni trojice podstavců nesoucí vázy s plameny zdobené po obvodu reliéfně akantovými palmetami (originál představuje pouze jediná z nich).