sloup se sochou Nejsvětější Trojice

Dílo se nachází v severní spodní části citolibského náměstí, severozápadně od požární nádrže. Umístěné je v rozsáhlé rovinné travnaté ploše, obklopené stromy v dostatečném odstupu. Hlavní stranou se obrací k severu, tedy k ose ulice Skladatele Kopřivy, na kterou je osazeno. Celek tvoří přístupové stupně fundamentu, hranolový podstavec, korintský sloup a vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice. Materiálem je pískovec jemno- až středně zrnný světle šedookrové barvy se železitými skvrnami. V soklové části jsou patrné drobné pozůstatky starších nátěrů bělavého, okrového a šedavého odstínu. Kovové doplňky jsou zlacené. Dva celoobvodové přístupové stupně jsou bez profilace, pískovcové bloky jsou staženy kovovými sponami. Architektonicky článkovaný podstavec tvoří nízká soklová partie, hranolový dřík s nápisy ve svisle obdélných zrcadlových vrypech a římsová hlavice. Forma podstavce je klidná, raně barokní, ještě nedynamická. Na čelní straně podstavce se nachází votivní latinský nápis s chronogramem v posledních dvou řádcích, na obou bočních stranách německé frakturní nápisy a na zadní straně nápis psaný černou barvou (v současnosti již zcela nečitelný). Na podstavec nasedá vlastní sloup s patkou podloženou plintem. Je hladký, s entazí, ukončený korintskou hlavicí. Vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice je tzv. žaltářového (triumfálního) typu. Toto sousoší v podživotní velikosti tvoří napravo postava Boha Otce se zlaceným žezlem a kamenným vladařským jablkem doplněným zlaceným křížkem a nalevo Boha Syna s křížem, oba sedí na sféře nadnášené obláčky a cherubínskými hlavičkami. Na čele zemské sféry je umístěn reliéf holubice Ducha Svatého. Uprostřed mezi oběma božskými postavami se tyčí pískovcový latinský kříž, který Kristus objímá levou rukou zezadu. V hlavách obou postav jsou vsazené zlacené svatozáře, Kristus má svatozář terčovitou s paprsky, Bůh Otec trojúhelnou.