zámek (Tvrz)

Volně stojící (hospodářský dvůr zbořen ve 20. století) na nízkém ostrohu na východním okraji obce, jednopatrový, zčásti podsklepený renesanční zámek, zděný z kamene i cihel, se čtyřmi vrstvami omítek (nejstarší ornamentální a figurální sgrafitová, pak psaníčková sgrafitová, barokní s červeným malováním, novodobé), obdélný s nepravidelnou, zčásti dvoutraktovou dispozicí. Exteriér: čtyři typy omítek (spodní dva patrné vzhledem k dožívání a opadávání 3. vrstvy - nejstarší ornamentální a figurální sgrafitová s černě probarvenou spodní vrstvou, na pravé části jižního průčelí sgrafitová psaníčková, se spodní částí probarvenou okrově. Nejvíce odkrytá na jižní fasádě. Základní vzor tvoří psaníčka se spodní a pravou částí tmavou, rozdělena jsou tmavšími proužky. - raně barokní nažloutlá hladká omítka s malovanými červenými pásy mezi patry a pod střechou navazující zejména při nově prorážených otvorech. Výplně tvoří v přízemí okna s poutcem v horní třetině, ze 2. čtvrtiny 20. století, na severu pak různé nehodnotné novodobé dveře a vrata, v patře převážně pevné dřevěné žaluziové okenice. Jižní průčelí - nepravidelné, osmiosé (zleva): 3. osa v patře chybí vpravo od ní patrna v celé výšce spára, vpravo od 5. osy patrna jen ve spodní části. V úrovni sklepa z této strany téměř nezapuštěného, pod 2. osou zleva střílnovité okénko, novodobě zvětšené na vstup, pod 5. osou novodobý vstup, pod 6. - 8. osou šikmá přizdívka, v ní pod 8. osou střílnovité okénko. V přízemí v 2. - 4. ose okna v novodobě zvětšených profilovaných ostatní v kamenných s ušima a kapkami, profilovaných plochou lištou a samostatně profilovaným parapetem. Mezi 4. a 5. osou zazdívka jednoho z původních oken, jež byla posazena cca o 20 cm výš, překrytá barokní omítkou, pod ním kamenná parapetní římsa, osekaná do roviny fasády. V patře nad 1. a 5. osou otvory ve spodních 2 třetinách zazděny, kolem všech obíhají šambrány, profilované páskou, v horní polovině kamenné, vespod jen štukové. Psaníčkové sgrafito patrno v celém rozsahu přízemí, horní části kaple, v patře jen v rozsahu tří levých os, ke spáře. Dole ukončeno pásem s mořskou vlnou, který byl užit i pod okny přízemí. Nad 4. - 8. osou člení horní dva pásy psaníček opět otisky opěrek vysunutého patra, mezi nimi povedena některá psaníčka i na výšku. Rozměry psaníček kolísají kolem 0,9 x 0,5 metru, doplňovaná i čtvercová, dělená části. Východní průčelí: dvouosé, v přízemí porušené přístavkem. Levou osu tvoří sdružená okna, nyní převážně zazděná, v přízemí s ostěním s ušima a kapkami se samostatně profilovanou podokenní římsou. Barokní omítka s patrovými malovanými pásy, v přízemí drobný zbytek psaníčkového sgrafita. Střecha: valbová, krytá šedým eternitem. Předstupující okraj zespod bedněn, bez hlavní římsy, na severu velmi výrazný přesah, tvořící jednotnou linii nad rizality i střední částí. Tři neomítané komíny s římsovými lavicemi, ve dvou případech šikmo seříznutými. Starší sgrafitová výzdoba: Zbytky nejstaršího sgrafita v rozsahu pravých tří os přízemí na jižním průčelí tvořícího tři pásy oddělené iluzivními římsami (horní ze tří pásků, střední odstínován, spodní ze dvou pásků a mezi nimi nakoso kladené kosodélníky, střídané perlovci - iluzivní prostorová spirála). V horním páse patrno osm polí oddělených svislými pásy, k nimž bývaly přiloženy opěrky vysunutého dřevěného či hrázděného patra. Zprava: kytice v proutěném koši, rostlinný motiv (?) a zajíc, vegetabilní ornament s vázou (?), mužská poprsí (?), vegetabilní motiv s vázou a mušlí, polopostava ženy probodávající se dýkou (lukrécie?), dvě souměrně postavené mořské obludy se psími hlavami a rybími ocasy, spojené obojkem, polopostava muže, držícího v levé ruce kulatý plod, (pole 2. - 4. se odkryla nejdříve, a proto dnes již téměř nečitelná - tenká bíložlutá svrchní vrstva téměř odpadla, ostatní výjevy zčásti kryty dalšími vrstvami, u všech chybí horní část, kde byla stavba přezděna). Střední pás zřejmě zobrazoval loveckou scénu, patrna krajina se stromem, dvěma psy, část jelena se 2 psy zakousnutými do hřbetu a hlavička lovce. Dolní pás rozrušen vložením barokních oken, patrná holubice obklopená svatozáří (Duch svatý) a zlomek architektury (nároží s kompozitní hlavicí).