sloup se sousoším - Morový sloup

Plastikastojí na plošině o čtyřech stupních, na trojdílném soklu se střední předstupující částí. Na zadní stěně soklu je vytesán letopočet 1717. Na soklu je osazen mohutný vysoký podstavec s neobvykle obrysově i hmotově tvarovanými volutovými křídly. Josu to vlastně opěrné pilířky s malou volutkou v horní části a mohutnou volutou v části spodní. Balteus každé voluty je z boční strany zdoben páskou a mohutným akantovým listem. V přední části předstupujícího dílu podstavce je reliéfní vypouklá kartuše lemovaná rýhovanou širokou páskou v horní a dolní části doplněnou akanty a volutkami. V kartuši německý polychromovaný nápis ( nečitelný) se zbytky zlacení. Na zadní stěně stejná kartuše jako vepředu, ale s reliéfem sv. Gottfrieda, držícího v levé ruce berlu a pravou ruku má položenou na hrudi; za ním architektura. Podstavec je ukončen výrazně profilovanou římsou, na které stojí čtyřboký sloupek plošně zdobený jemným vodorovným rýhováním, stylizovanými akantovými listy a ukončen čtyřbokou zjednodušenou jónskou hlavicí. Oba baltey jsou z boku zdobeny akantem, ve spirálách volut je květinový feston. U paty sloupku z každé strany postava světice. V pravo dívka, která levou rukou přidržuje pod tělem rozevlátý, bohatě řasený plášť; v pravé ruce před hrudí drží lebku. Plášť výrazně tvarovaný vířivě obtáčí postavu. Jemná tvář, složitý účes z dlouhých vlasů do uzlu, na hlavě věnec růží. Vlevo dívka v kontrapostu, s pravou rukou na hrudi, levou v pase přidržuje rozevlátý plášť. Hlava s bohatými vlasy nakloněna k levému rameni. Na hlavici sloupu stojící Immaculata na zeměkouli s hadem. Postava natočena, sepjaté ruce, hledí vzhůru. Chodidlem se hadovi opírá o hlavu. Bohaté řasnaté roucho s pláštěm, svatozář s hvězdami. U nohou postavy dva letící andílci; jeden nese osmibokou kartuši, druhý věnec z růží. Materiál: pískovec nápis: ODVLCIS / OPIA SINE / LABE VIRGO MARIA / HöCHST. SCVLDIGES / DANCK . VNDE HREN . GEBEI / MARIA. DER ALLEZEIT. VN / BEFLECK TEN MVTTER / OB . DENNEN . PFEILEN : GEOPFERT / VND . AVEGERICHT . DVRCH / EINEN . VATTERLANDISCH / EN . WELDT . PRIESTER DA / ZU MAHLVNWVRDIGEN / CAPLANIN. TRIEBAV. GODFRIE / DV FRANCISCVM . FRANK / a DTETRIBVLATVS / CLAMAVI : ETPLENA / SALVTIS DEMAN / TVA PERCER//.