pomník Bedřicha Smetany

Pomník stojí na konci aleje při vstupu do parku z ulice Polské. Na kruhovém kamenném stupni jsou kolem sloupu ve tvaru varhanních píšťal seskupeny postavy symbolizující dílo B. Smetany a tvůrce samotného v dominantní poloze. Opery zastupují postavy Dalibora a Libuše v dolní části sloupu, české tance a polky symbolizují rodina s dítětem uprostřed, písně a sbory skupina milenců, symfonická díla nejvýše umístěné postavy kolem ženy s vavřínovým věncem a malými dětmi. Na soklu na čelní straně pomníku je nápis „Bedřich Smetana“, zboku je nápis „který hudbou mluvil k duši porobeného národa". Pomník byl zpočátku umístěn blíže druhému konci hlavní aleje, cca 100 m od vstupu z Havlíčkovy ul„ v r. 1967 byl přemístěn do nynější polohy.