branka

Zděná branka je nahoře zakončená do tvaru segmentového oblouku, po obou jeho stranách vybíhá do výrazných ostrých rohů. Na jihovýchodní straně (do návsi) je kolem otvoru pro vrata šambrána, podobně je lemovaný i horní oblouk brány. Po obou stranách vstupního otvoru je lizéna. Pod horními rohy je vnější okraj stěny branky dovnitř prohnutý a dole rozšířený do voluty. Tyto zdobné prvky mají světle okrovou barvu, zatímco zbytek branky je bílý. Obdélný vstupní otvor je nahoře zakončený do mírného segmentového oblouku. Otvor uzavírají jednokřídlé dřevěné dveře, tvořené svisle kladenými prkny, jejichž spoje kryjí lišty. Na jihovýchodní straně (do návsi) mají dole dveře prkenný sokl, nahoře oddělený lištou. Vodorovná lišta se nachází také zhruba v horní třetině dveří. Nad soklem, pod horní lištou, nad ní a rovněž pod vrcholem oblouku dveří jsou ozdobně obloukovitě vyřezávaná prkénka, tvořící spolu s lištami arkády. V dolní třetině dveří je otvor na vhazování pošty (?), v úrovni horní lišty je pak uprostřed čtvercové okénko s vnější mříží (dnes zabedněné). Nad vstupním otvorem je na jihovýchodní straně branky (tj. do návsi) na zdi umístěný na šířku orientovaný oválný medailón, lemovaný listovým dekorem. V medailónu je nápis „Anno / 1697“ (nápis a okraj medailónu jsou černé, vnitřní plocha pak bílá). Korunu zdiva branky kryjí ve střední obloukové části bobrovky. Vpravo a vlevo od branky je nižší zeď, spojující branku s bránou (na jihozápadě) a na druhé straně sahající k domu čp. 17. Koruna zdiva je opět krytá bobrovkami, kladenými šikmo dolů jihovýchodním směrem. Poznámka: popis odpovídá stavu v květnu 2006.