hradby

Hradby obklopují celý areál hradu, jedinou výjimkou je západní část severní strany, kde funkci hradeb přebírá zde situovaná sýpka. Hradební zeď je postavená z kamenného zdiva, tvořeného převážně kvádry různé velikosti, doplňovanými menšími kameny. Ve zdi jsou porůznu rozmístěné klíčové střílny s kamenným ostěním, některé většího rozměru, některé menší. Na vnitřní straně jsou u každé střílny rozšiřující se niky, nahoře zaklenuté do segmentového oblouku – některé sahají až na zem, jiné nikoliv. Východní a jihovýchodní část zdi je nahoře zakončená rovně. Ve východním úseku, vpravo od brány, je v dolní části zdi záklenek - pravděpodobně pozůstatek dřívějšího otvoru. Na severovýchodní, severní, západní, jižní a jihozápadní straně ukončuje hradební zeď cimbuří, jehož zuby i prostory mezi nimi mají tvar sedlové střechy (tj. sklon šikmo dolů na obě strany). Korunu zdiva v částech s cimbuřím kryjí ploché kameny. Zeď je místy poměrně nízká, její výška není ve všech úsecích zcela stejná. Značný rozdíl mezi výškou zdi na vnější a vnitřní straně je – díky terénu nádvoří – na jižní straně zdi. Zde a zároveň v západním úseku je dolní část zdi na vnější straně zesílená a mírně tak předstupuje – korunu zdiva této předstupující části kryjí ploché kameny. V dolní části zdi, zalamující se kolmo a spojující dva úseky jižní strany hradeb, je na západní straně vnitřní prostor, přístupný otvorem zaklenutým obloukem a umístěným těsně nad terénem. Nachází se u styku se západní částí jižní strany zdi. Hradby doplňují tři bašty, přístup do areálu hradu je možný dvěma bránami a brankou.