bašta I.

Bašta je válcová kamenná stavba, tvořená převážně kvádry různé velikosti, doplňovanými menšími kameny. Stejně jako hradební zeď je poměrně nízká, avšak zeď převyšuje. Díky podstatně vyšší úrovni terénu uvnitř hradeb je její zeď na této straně velmi nízká. Ve zdi je tu obdélný, půlkruhově zakončený otvor, zabezpečený otevíravou mříží. Za otvorem je novodobé schodiště, které umožňuje sestoupit na dno bašty, a nebo naopak vystoupat k cimbuří, kde byl nově vytvořen ochoz. Na jižní straně je umístěný druhý vstup do bašty. Otvor je nahoře zaklenut do půlkruhu a uzavřen jednokřídlými prkennými dveřmi. Ve zdivu bašty jsou pravidelně rozmístěné čtyři klíčové střílny s kamenným ostěním. Horní část zdiva je zesílená a zakončená mohutným cimbuřím.