brána I.

Vysoká zděná omítnutá brána má obdélný tvar, nahoře se zvedající ve vysoký štít. V bráně je široký otvor, na jihovýchodní straně (do náměstí) zakončený do tvaru lomeného oblouku. Zde je lemovaný vyžlabeným kamenným ostěním s pruty, přetínajícími se ve vrcholu. Na opačné straně (do nádvoří) je otvor v síle zdi brány nahoře zakončený do mírného segmentového oblouku. Štítový nástavec – dole obdélný a nahoře se zužující do trojlaločnatého oblouku - je provedený na obou stranách stejně. Dole ho odděluje bohatě profilovaná římsa, plochu štítu člení pilastry a římsy. Jednoduché pilastry mají římsovou patku i hlavici. Nacházejí se na obou bočních stranách obdélné části štítu a rovněž oddělují střední úsek, kde sahají až k dolním patám horního oblouku. Všechny čtyři pilastry spojuje profilovaná římsa – jedna římsa dva střední pilastry a jedna pak vždy nižší boční a vyšší střední pilastr. Na jihovýchodní straně štítu je uprostřed umístěný kamenný erb Zajíců z Házmburka. Otvor brány je zabezpečený dvoukřídlými mřížovými vraty.