brána II.

Brána je stavba obdélného půdorysu, postavená z kamenného zdiva, tvořeného kvádry různé velikosti a rovněž méně pravidelnými kameny. Má čtyři stěny, z nichž dvě tvoří hradební zeď, nahoře ji kryje pultová střecha z bobrovek. Díky rozdílu terénu, který brána vyrovnává, je koruna zdiva bočních stěn šikmo stoupající směrem na východ (do nádvoří). Oba vstupní otvory jsou obdélné, nahoře zakončené do půlkruhového oblouku. Jejich orámování je různé – zdobnější je na západní (vnější) straně, kde k bráně vede jednoramenné schodiště (výškový rozdíl obou stran brány vyrovnávají dva schody i uvnitř brány). Západní vstup lemuje portál, provedený na vnější straně v kvádrové bosáži s výraznými spárami, zdůrazněnými okosením hran jednotlivých bos či klenáků. Dole po stranách otvoru se střídá na šířku orientovaný kvádr s dvojicí kvádrů, orientovaných na výšku. Paty horního oblouku odděluje nízký přesahující kámen ve funkci římsy (ten přechází i do jinak hladké vnitřní strany portálu), kolem oblouku jsou klenáky, doplněné po stranách kvádry. Nad portálem světlé barvy je pak dvojdílný rovný kamenný překlad a nad ním ještě dvě řady kvádrů nad sebou – obojí v tmavší barvě. Východní vstupní otvor má portál jednodušší – lemují ho jednotlivé kvádry, respektive klenáky nad sebou (střídavě mírně širší a užší). Paty oblouku jsou opět zvýrazněné, ve vrcholu je hlavní klenák, přesahující směrem dolů. Bránu uzavírají dvoukřídlá mřížová vrata, umístěná ve východním vstupu.