sloup se sousoším P. Marie

Nachází se v západní části Náměstí Míru. Na dvou osmibokých stupních (svrchní z nich zdoben balustrádou s bohatě profilovanými kuželkami) stojí sokl sousoší, tvořený centrálním, dvakrát odstupněným hranolem (s jeskyní s ležící sv. Rozálií vprostřed, otevřenou čtveřicí zamřížovaných okének s půlkruhovými záklenky, nad nimi květinové závěsy, vše ve vpadlých zrcadlech), jehož rohy jsou tvořeny diagonálně představenými, shodně odstupněnými hranolovými sokly, taktéž zdobenými vpadlými zrcadly. Celý soklový útvar obíhá jednoduše profilovaná římsa a završuje jej výrazněji odstupněná krycí deska. Na jihovýchodním nárožním soklu stojí socha sv. Šebestiána u kmene (se zlacenými šípy), na severovýchodním sv. Rocha (pravicí si ukazuje na morovou ránu nad kolenem), na severozápadním pak sv. Floriána v brnění, hasícího dům u svých nohou, se zlaceným praporcem na kopí, a na jihozápadním se nachází socha sv. Jana Nepomuckého, v levici držící kvadrátek, v pravici zlacený kříž. Světci mají zlacené paprskové svatozáře. Mezi nimi vyrůstá na odstupněném podstavci další hranol, jenž završuje bohatě profilovaná krycí deska, na níž stojí samotný sloup. Na východní stěně hranolu mezi světci akantová kartuše s nápisem: „EX VOTO HAT DIE HERTZ OGL: BISCHOFFL: STATT ZWITTAV ZV LOB DER VNBEFLECKEN EMPFÄNGVS MARIAE DIESE SÄVLEN AVFFÜHREN LASSE. AO: 1703“ Na západní pak podobná: „DIESE MUTTER GOTTES STATUA ISTIM.IAHR 1807 AUF KOSTEN DER STADTGEMEINDE UND EINIGEN WOHLTAETERN STAFIERT WORDEN“ Severní a jižní stěny zdobeny reliéfními závěsy. Sloup má entazi, je stažen čtyřmi kovovými obručemi. Na východní straně jeho dříku drobná akantová kartuše s nápisem ve třech řádcích: „M4Z / Z/ M“. Hlavice sloupu akantová s volutami a konkávně vykrojenou krycí deskou. Na ní spočívá oblak, z něhož na všech stranách vyčnívají andělské hlavičky. Na jeho východní straně zlacený srpek měsíce s lidskou tváří nese sochu Immaculaty se sepjatýma rukama a 12 zlacenými hvězdami kolem hlavy. Výška: Spodní část soklu cca 3 m, svrchní cca 2 m, sochy světců v životní velikosti, sloup cca 6 m, Panna Marie nadživotní velikosti.