krucifix

V jihovýchodní části obce, při hlavní silniční komunikaci, v zahrádce rodinného domu čp. 55, se nachází kamenná vícedílná podstava, do níž je zapuštěn litinový kříž s tělem ukřižovaného Krista. Podstava (celková v. 225 cm) stojí na dvoustupňovém pódiu (v. 40 cm nad terénem). Samotnou podstavu tvoří hranolová soklová patka, hranolové tělo s mělkým nikovým výklenkem (ve výklenku reliéfní postava světice s knihou v levé ruce a psacím brkem v pozdvižené pravé ruce; postava v. 46 cm, š. 18 cm), profilovaná římsová hlavice a soklíková podnož, do níž je litinový Krucifix (v. 210 cm) zapuštěn. Na zadní straně postavy jsou dva nápisy. Horní nápis: "Errichtet zur Ehre Gottes / von den Eheleiten / Anton und Theresia / Hahlger. Gründbesitzer / in Riebnig im Jahre 1873 /". Nápis níže: "Renovirt / von / Anna Kapaun / 1932 /". Dolní část kříže je odlita do podoby mělkého, obloukově ukončeného výklenku (v. 65 cm) s postavou Panny Marie Bolestné. Na kříži je upevněné litinové tělo ukřižovaného Krista (v. 70 cm) a stuha s nápisem INRI. Pod nohama Krista je oválná, zdobně lemovaná tabulka, dnes bez nápisu.