kostel Povýšení sv. Kříže

Monumentální jednolodní stavba na křížovém půdorysu s věží nad průčelím, s bočními kaplemi, s tříbokým závěrem kněžiště, se sedlovou střechou, nad závěrem půljehlancovou, nad kaplemi jsou střechy pultové, všechny kryté pálenou taškou. Střecha věže je plechová cibulová, zakončená makovicí a křížem. K závěru přiléhají z obou stran nižší hmoty patrových oratoří se střechami pultovými krytými plechem. Průčelí spolu s navazujícím úzkým rizalitem na bočních fasádách je členěno pilastry vysokého řádu s římsovými hlavicemi, střední část se vstupním portálem přes nakoso postavené pilastry předstupuje před fasádu. Pilastry nesou střídmě zdobené kladí zakončené profilovanou římsou. Vstupní portál je pravoúhlý, s profilovaným kamenným ostěním, v nadpraží rovná římsa se zdobenými konzolkami po stranách, nad vstupem kamenná deska s nápisem v kartuši s erby (viz movité památky) a letopočtem MDCCXXVI. Nad deskou kruhové okno se šambránou a samostatnou zalamovanou bohatě profilovanou římsou. Nad kruhovým oknem je velké obdélné okno. Po stranách v úrovni 1. patra niky půlkruhově zaklenuté se sochami sv. Petra (vlevo) a Pavla (vpravo), nad nikami opět zalamované římsy, nad nimi slepé okenní otvory. Pod římsami nápisy: vpravo REN.MCMIIL, vlevo REN.MCM11. Na rizalitech obou bočních fasád navazujících na průčelí jsou nad sebou tři pravoúhlá okna. Nad hlavní římsou průčelí je výrazně tvarovaný vykrajovaný štít, kterým prostupuje čtyřboká věž se skosenými nárožími, navazujícími na nakoso postavené pilastry průčelí. Nárožní pilastry věže se nahoře rozšiřují a jsou ve dvou stupních zakončeny římsovými hlavicemi. Věž má na třech stranách po jednom okně obdélného tvaru se třemi stranami konkávně prohnutými, nad nimi jsou ciferníky hodin. Boční fasády jsou členěny lizénovými rámy, místy zdvojenými, okna jsou ve dvou úrovních nad sebou, dole pravoúhlá, nahoře se segmentovým záklenkem, po obou stranách lodi je dole jedno okno, nahoře po dvou okenních osách, v bočních kaplích je po jedné okenní ose, okna jsou v obou úrovních. Sakristie s oratoří v patře na jihovýchodní straně kostela má pravoúhlý vstup, nad ním okno se segmentovým záklenkem, na severovýchodní stěně v přízemí malé pravoúhlé okénko a v patře okno se segmentovým záklenkem. Obdobně je řešena oratoř na severozápadní straně, není zde již vstup. Závěr je osvětlen třemi okny se segmentovým záklenkem, dvěma po stranách, jedním v čelní stěně. Kněžiště je zaklenuto konchou s výsečemi, loď je zaklenuta valenými klenbami s výsečemi do pasů, v bočních kaplích valené klenby, nad křížením klenba tvaru ploché kopule na pandantivech. Stěny jsou členěny pilastry s odvozeninami ionských hlavic, nesoucími průběžné kladí s profilovanou římsou. Po obou stranách kněžiště je v patře oratoř, otevřená do presbytáře půlkruhově zaklenutým otvorem s balustrádovým zábradlím. Prostor pod oratoří na epištolní straně je využit jako sakristie. Z místnosti pod oratoří na evangelijní straně byl kromě schodiště na oratoř ve zdi vstup na kazatelnu, nyní zazděný. Kruchta s balustrádovým zábradlím je zvlněná směrem do lodi, je podklenuta valenou klenbou s výsečemi. Ve vstupní části kostela po levé straně od vstupu je kaple valeně klenutá, podobný prostor využitý jako sklad je na opačné straně. Krov je dřevěný, převážně novodobý, vaznicový, se středovým věšákem, ležatou stolicí a kleštinami v poloze hambálku.