sousoší Ukřižovaného s Pannou Marií

Ve svažitém terénu na travnaté terase nad polní cestou je v sousedství vzrostlého kaštanu situováno mohutné, tvarově náročněji ztvárněné kamenické dílo. Na předstupující obdélné kamenné základně je umístěna patka, přecházející oblounovou profilací v užší dřík vzadu rovného a vpředu segmentově vypjatého průřezu, doplněného po stranách volutovými křídly. Oble vystupující čelní strana dříku nese výrazný reliéfní program tvořený oválnou nápisovou kartuší orámovanou vavřínovým věncem, pod níž prostor vyplňuje reliéfní zobrazení očistce se třemi postavami obklopenými reliéfními plameny, vlevo ženské tváře s obličejem lemovaným dlouhými vlasy obráceným vzhůru a obnaženým ramenem a vztyčenou paží, uprostřed přímo hledící „hladké“ (patrně) dětské tváře a vpravo mužské tváře obklopené dlouhými vlasy a plnovousem. V kartuši se nachází torzálně dochovaný, černě malovaný německý nápis ve fraktuře: Heiliger Gott! / Heilig Starker Gott! / Heilig … Gott / Erbarme dich / unser //. Křídla dekorují reliéfní voluty, žlábkování a ornamentální rostlinné závěsy. Na dříku je posazena mohutná předsazená hlavice (stejného průřezu jako dřík), dekorovaná zespodu reliéfním pásem vejcovce, na čelní straně segmentově zvlněná a nahoře ukončená konkávním vyžlabením. Obě boční i čelní strana hlavice jsou členěny mělkými pravoúhlými vpadlinami, vyplněnými reliéfním motivem penízků, čelní stranu navíc dekoruje vysoký reliéf festonu. Na hlavici stojí nízký postament hranolového pilíře, z něhož vepředu vystupuje vysoký reliéf bolestné Panny Marie. V esovitém pohybu zachycená figura s nakročenou pravou nohou a rukama sepjatýma na hrudi je oděna do dlouhého splývavého roucha a pláště zřaseného do ostře modelovaných, mnohačetných záhybů. Hlava je mírně nakloněná k levému rameni, oblá tvář je spíše schematicky zpracovaná, temeno hlavy kryje plachetka splývající na ramena. Výše nad hlavou Panny Marie se zadní pilíř po stranách vyžlabením zužuje a pokračuje jako vertikální břevno kříže, nesoucí vysoký reliéf ukřižovaného Kristova těla. Korpus je ztvárněn velmi rustikálně s výrazně disproporčně krátkými končetinami probitými kovovými hřeby s hranolovými hlavičkami (nárty nohou jedním hřebem), u pravého boku je převázaná bederní rouška, zřasena do výrazných shluků ostrých záhybů, k pravému rameni skloněná hlava, nesoucí reliéfní trnovou korunu, má dlouhé kadeřavé vlasy spadající na ramena. Nad hlavou Ukřižovaného se na vertikálním břevně nachází ostře sekaný reliéf prostřihávané nápisové blány s IN / RI, přibité kovovým hřebem s hranatou hlavičkou. Zadní strana díla je od patky po vrchol kříže hladká bez členění.