kamenný kříž

U polní cesty lemující těleso železniční trati je situován robustní kamenný kříž s reliéfním vyobrazením Ukřižovaného. Na dvoustupňové základně obdélného půdorysu (horní stupeň je ukončen oblounem) spočívá podstavec kříže, tvořený předstupující patkou přecházející konvexně-konkávním zúžením (vzpěrnicí) ve čtyřboký, na všech stranách konkávně projmutý dřík, ukončený masivní římsou profilovanou žlábkovnicí. Na čelní straně podstavce kamenného kříže se v jednoduchém obdélném rámu s vybranými rohy dochoval šestiřádkový německý nápis sekaný v novověké kapitále a minuskule z roku 1828: ZUR / EHRE GOTTES / VON / MARTIN BRANDNER / ERBAUET. / Anno 1828. // Vrcholová římsa podstavce je nahoře tvarována do nízkého komolého jehlanu, na němž stojí vpředu a na bočních stranách konvexně vypouklá patka kříže reliéfně strukturovaná do podoby skalnatého suku Golgoty. Z Golgoty vyrůstá vertikální břevno kříže nesoucí vysoký reliéf ukřižovaného Krista. Kristovo tělo v podživotní velikosti je podáno spíše schematicky, ale v celkovém výrazu působivě ztvárněné, se zřasenou bederní rouškou převázanou na levém boku a končetinami přibitými hřeby s velkými hranatými hlavičkami (nohy v nártech jedním hřebem, paže jsou rozepjaté do tvaru Y). Hlava s nepříliš dlouhými kadeřavými vlasy s trnovou korunou je přikloněna k pravému rameni, tvář se zavřenýma očima a mírně pootevřenými ústy je zachycena v klidném výrazu. Horní díl vertikálního břevna kříže člení nahoře i dole do segmentu tvarovaná reliéfní nápisová blána s nápisem IN / RI.