Všechovice, ochranné pásmo zámku Všechovice a kostela Nejsvětější Trojice

Ochranné pásmo je vymezeno hranicí, jejíž průběh je popsán v Územní rozhodnutí č. 16/98, vydaném Okresním úřadem Přerov, referátem kultury dne 28.04.1998. Pro ochranu prostředí nemovitých kulturních památek a historického jádra obce před nepříznivými vlivy a zásahy při stavební činnosti jsou stanoveny tyto podmínky: a) Umístěním nových staveb v ochranném pásmu nesmí být narušeno prostředí jednotlivých nemovitých kulturních památek nebo jejich skupin. b) Při zpracování územně plánovací dokumentace a projekční přípravě stavební činnosti v ochranném pásmu musí být respektovány požadavky na zachování historické siluety a panoramat sídla v krajině a charakteristické výškové úrovně, na zachování historického půdorysu a jemu odpovídající urbanistické skladby sídla a historických staveb a na zachování stávajících pohledových os a průhledů, vyznačených v mapovém podkladu. c) V území, označeném jako "území s vyloučením zástavby", je nepřípustné umisťovat jakékoliv stavby s výjimkou drobných staveb, plnících doplňující funkci ke stavbě hlavní a provádět jinou stavební činnost než je záchovná údržba a přestavby. Jedná se o pozemky parc.č. 123 zast.pl., 1683/18 zahr., 1683/19 zahr., 1683/1, 1149/2, 297 st., 296 st., 123 st. a části pozemků parc.č. 1683/10, 131 ost.pl., 1148/50 zahr., d) V ochranném pásmu nesmí být umísťovány takové provozy a činnosti, které by svým působením mohly ohrozit stavební i estetickou podstatu nemovité kulturní památky. e) Při navrhování, povolování a provádění staveb v ochranném pásmu upřednostňovat použití tradičních stavebních materiálů a technologií a dle možností zachovávat hodnotné umělecko-řemeslné prvky. Dohled nad dodržováním stanovených podmínek provádí referát kultury Městského úřadu v Hranicích jako výkonný orgán státní památkové péče a osoba, pověřená výkonem státního stavebního dohledu dle stavebního zákona pro k.ú. Všechovice v souladu s ust. zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.