výšinné opevněné sídliště - hradiště Orlík, archeologické stopy

Jedná se o hrad na ostrožně vypínající se nad Tichou Orlicí a strmou boční roklí v poloze Klopoty, za stejnojmennou samotou. Hrad v podstatě tvoří protějšek hradu Brandýsa, který je umístěn na ostrožně přes řeku. Půdorysně je hrad v podstatě trojúhelný. Základnu tvoří ve skále vylámaný příkop (cca čtyři metry hluboký), před kterým se rozkládalo směrem na východ předhradí, z kterého se zachovala pouze část šíjového příkopu. Po obvodu jádra jsou patrny stopy po zástavbě, přičemž objekty této zástavby byly poměrně rozlehlé (20 x 8 metrů a 25 x 7 metrů) - z nich lze usuzovat, že se jednalo o dvojdílnou dispozici. Do menšího (zadního dílu) ústila cesta vedená podél jihozápadního boku, ve větší (přední) části byly zřejmě dvě budovy. Vlastní jádro hradu je asi 45 metrů dlouhé a 34 metrů široké. Nápadná je shoda půdorysu Orlíka a protějšího Brandýsa hlavně co se týká hradního paláce a jeho zesílení, ale i hradních příkopů. Existuje proto domněnka, že oba hrady vznikaly současně za vedení jednoho stavitele a mělo jít o zvláštní dispozici doplňujících se dvou hradů (většina vsí, které původně patřily Vítkovi ze Švábenic, se staly součástí panství brandýského).