zámek Nové Město nad Metují

Zámecký areál v severozápadním nároží hradebního města se zahradou na opevnění a v jeho předpolí na severozápadní straně. Hlavní zámecká stavba čp. 1201 čtyřkřídlá dvoupatrová s válcovou věží Máselnice v severním koutě nádvoří, válcovou věží v západním nároží a půlkruhovým výstupkem na východním nároží. K severnímu nároží zámku přiléhá úřednická budova čp. 1202, na jižní straně stojí na vnější straně příkopu úřednický dům čp. 1211 zvaný oficírny. Vstup k zámku přes kamenný most, na půkruhových rozšířeních předmostí protějškové sochy medvědů a sloupy se sochami boha Poseidona a bohyně Deméter. Na kontreskarpě příkopu na podstavcích 8 dvojic soch callotovských trpaslíků (celkem 16 kopií, originály v depozitáři). V trávníku před vstupem k zámku kamenná monolitická kašna. Zahrada za zámkem, horní část na fortifikaci - val s baštou Špýchar a terasy na hospodářském dvoře se sallou terenou (voliéra) a altánem při SZ průčelí zámku. Přes městský příkop směřuje Jurkovičův dřevěný most, umístěný na osu dolní zahrady. Dolní zahrada ohrazená zdí s bránou, rozděluje se na horní užitkovou část s domkem se skleníky, střední okrasnou část s kašnou se sochou a sochami trpaslíků na terase při konci mostu (20 kopií soch callotovských trpaslíků, originály v depozitáři) a konečně dolní částí zv. Štěpnice. Na valu mezi příkopem a Štěpnicí rekreační domek, pod ním v ústí příkopu zahradnický domek čp. 101.