kostel sv. Mikuláše

Kostel je orientovaná stavba jednolodní, podélná se čtvercovou lodí se zaoblenými nárožími, užší čtvercový presbytář, po stranách obdélné sakristie. Západní mezivěžní čtvercový vstupní prostor na ose, po stranách věže obdélného půdorysu. Ke kostelu vedou dvě postranní jednoramenné schodiště s podestou, po stranách kuželkové parapety s pilířky, na nich koule. Parapet, terasy opět pískovcová kuželková balustráda s pilířky, na nich koule. Ve střední části kamenné terasy vstup segmentově zaklenutý s klenákem. Po stranách vstupu ploché lisény z kamene. Pod terasou kaple čtvercového půdorysu s polygonálním závěrem o 3 polích, mezi poli koutové pilastry, v těchto 3 polích jsou niky. Boční stěny členěny do dvou polí s lisénami. Klenba necková s výsečemi nad jednotlivými poli. V čelní nice kamenná socha sv. Mikuláše v podživotní velikosti komponovaná na čelní podhled. Před ní v podlaze bazének s pramenem vody. V klenbě oválný otvor do chrámové lodi, kde je ozdobná mříž. Průčelí – 1 osa na středu (vstup a nad ní velké okno segmentově zaklenuté). Průčelí řešeno jako trojdílné – stření část předstouplá (konvexně, střed probraný) a na bocích věže. Na průčelí vysoký sokl ukončený plochou plnou římsou, dole ještě nižší soklík, sokl členěn pilastry. Na římsu soklu nasedají lisény a jdou až k vrchní korunní římse. Plochy průčelí jsou ještě pročleněny dvojicemi výškově obdélných vpadlých polí s římsičkami. Tyto části průčelí jsou zakončeny profilovanou korunní římsou. Na ose hlavní portál kamenný segmentově zaklenutý, nad ním profilovaná římsa hrotovitě vybíhající a ploché vystouplé pole s vrchní římsičkou a klenákem se střapcem. Nad tím okno se segmentovým záklenkem a segmentově prohnutá římsa s klenákem. Nástavec trojdílný – boční křídla a střední edikula. Na bocích edikuly pilastry nesoucí profilovanou římsu trojúhelníkového frontonu, který je křivkově propracován. V edikule nika s plochou římsou, nad nikou profilovaná římsička. Křídla nástavce nečleněná a klesající ke stranám. Boční věže jsou vstouplé za střední část. Dole je dvou etážový sokl s plochou římsou, nad tím lisenový pravoúhlý rámec, v něm vpadlá pole nahoře průběžná korunní římsa, nároží jsou 2x pravoúhle odstupněna. Nad korunní římsou je sokl, nad tím lisenový pravoúhlý rám, uvnitř okno s žaluziemi. Nad tím římsa, ve střední části segmentově prohnutá, střecha jehlancová s hroticemi, břidlice. Zdivo ve spodní části smíšené, ve vrchní cihly. Fasády štukové, červenookrová barevnost. Pravý bok – věž dvouetážová, dole sokl, na něm lisenový rámec po korunní římsou, v něm oválné okno se šambránou, nad ním obdélné okno se spodní římsou a segmentově prohnutým záklenkem. Nad korunní římsou členění této části věže jako na průčelí, rovněž východní strana věže shodná. Na průčelí lodi nízký sokl z pískovcových desek, půdorys na krajích konvexně segmentový, ve středu opět konvexní segment, v něm kamenný portál se segmentovým záklenkem, nad tím římsa ve středu opět konvexní segment, v něm kamenný portál se segmentovým záklenkem, nad tím římsa ve středu segmentově zdvižená. Nad portálem obdélné okno, kolem této střední části lisenový rám. V krajních částech lisénové rámce s dvojicemi obdélných vpadlých polí. Korunní římsa shodná s průčelím. Loď má kopulovou střechu mansardového typu, břidlice. Boční průčelí kněžiště má pravoúhlý lisénový rámec, nahoře okno s páskovým parapetem, nad tím profilovaná římsa. K této části přistavěna sakristie se zaoblenými vpadlými nárožími, které rámovány plochými lisénami, nahoře korunní římsa. Ve východní stěně sakristie obdélné okno. Do sakristie dveře s kamenným portálem, který má zdviženou střední část překladu a uši po stranách. Polojehlancová střecha, břidlice. Levý bok – je celý komponován shodně jako pravý bok včetně sakristie. Východní průčelí – kněžiště má konkávně seříznutá nároží s jednoduchými lisénami, nad nimi korunní římsa. Dole nízký, pískovcový sokl, v ploše pole vysoký mělký výklenek s půlkruhovým záklenkem, na hřebeni střechy kříž. Severní věž obdélného půdorysu, ve spodní části valená klenby, odtud jednoramenné schodiště dřevěné na kruchtu. Z tohoto podlaží dřevěné schody do podvěží, odtud průchod na půdu. Jižní věž – obdélný půdorys, ve spodní části valená klenba, do střední části vchod z kruchty do podvěží vchod z půdy. Půda – nemá podlahu, konstrukce krovu nad kněžištěm a kruchtou novější s použitím starých trámů, nad lodí původní, složitá konstrukce s oktogonální, věncovou stolicí. Vnitřek – podkruchtí má čtvercový půdorys, kněžiště také, loď má centrální půdorys vycházející z kruhu s možností vepsání čtverce. Boční stěny probíhají ve třech konkávních křivkách. Při zemi je jednoduchý sokl, z něho vyrůstají po dvojicích pilastry při všech křivkových úsecích zdí. Nesou kladí a římsu, hlavice je dórská, vlys je členěn triglyfy, architráv pod nimi má kapky. Nad kruchtou a vítězným obloukem nesou pilastry vysoké klenební pasy. V bočních stěnách lodi jsou portály se segmentovým záklenkem a dveřmi v hlubokém výklenku, nad dveřmi je vždy jedno okno v hlubokém výklenku. V koutových polích bočních stěn jsou mělké výklenky zaklenuté segmentovými pasy, nad tím niky s plochou šambránou a mušlovými záklenky. Loď je zaklenuta kupolí melounového typu. Podkruchtí je zaklenuto valenou klenbou s výsečemi, na ose je hlavní portál se segmentovým záklenkem, po stranách jsou niky, v bočních stěnách jsou kamenné portály se štukovými supraporty, uprostřed římsičky je kónický klenák. Uprostřed podlahy je oválný otvor s průhledem do spodní kaple. Čelo kruchty je konvexně konkávní. Kruchta je klenuta plackou do koutových polopilastrů. V ose je kasulové okno se šikmými špaletami, v bočních stěnách kamenné portály se štukovými supraporty, nad tím šířkově oválná okna s plochými šambránami. Kněžiště je zaklenuto plackou vyrůstající z koutových pilastrů. Boční stěny jsou prolomeny vždy oknem a dveřmi, šambrány oken ploché, portály kamenné. Nad tím velké okno se šikmými špaletami, ve východní stěně kněžiště široký mělký výklenek se segmentovým záklenkem, nad tím výklenek kasulového tvaru se šikmými špaletami. Spodní kaple je přístupna průchodem pod terasou před kostelem. Chodba je zaklenuta segmentovou klenbou, vlastní kaple neckovou klenbou s výsečemi. Závěr je polygonální o třech polích, v nich niky, před střední je bazén, nad tím socha sv. Mikuláše. Boční stěny jsou členěny lisénami. Severní věž je ve spodní části zaklenuta valenou klenbou, ve stěně výklenek dveří segmentově zaklenutý. Odtud jednoramenné schodiště na kruchtu, v severní stěně schodiště oválné okno. Ve střední části věže cihelná podlaha v jižní stěně výklenek s dveřmi na kruchtu segmentově zaklenutý, v severní stěně okno se šikmými špaletami a segmentovým záklenkem, východní a západní stěna s výklenky. Do vrchní části věže dřevěné schodiště, podlaha prkenná. Jižní věž je ve spodní části zaklenuta valenou klenbou s výsečemi, v severní stěně výklenek dveří segmentově zaklenut, v jižní stěně okno, tato část přístupná z podkruchtí. Střední část přístupná z kruchty, plochostropá, v jižní stěně okenní výklenek segmentově zaklenutý. Vrchní část věže přístupná z půdy, prkenná podlaha. Půda nemá podlahu, loď má kupolovou střechu mansardového typu, břidlice. Střecha kněžiště valba, břidlice. Na průčelí dvouramenný kříž ve vrcholu. (Paukrt, 1988)