brána II.

Bloková zděná omítnutá brána je provedená jako obdélně vyvýšené pokračování ohradní zdi, z níž se po stranách nijak nevyděluje. Z vnější strany je brána přístupná po pěti schodech. Vstup lemuje pravoúhlý kamenný portál s okosenými vnitřními hranami. Prostor pro dveře má na vnitřní straně (tj. do hřbitova) tvar segmentově zaklenuté niky, směrem vně je otvor užší a nižší, obdélného tvaru. Bránu uzavírají jednoduchá jednokřídlá mřížová vrata. Dolní část mají plnou. Svislé pruty, zpevněné dvěma silnějšími vodorovnými příčlemi, zdobí nahoře, uprostřed a dole stáčené motivy – podobný je i nad horní příčlí. Nahoře bránu ukončuje římsa (na vnější straně vyšší), korunu zdiva kryjí pálené drážkové tašky. Brána je natřená bílou barvou (stejně jako ohradní zeď). Poznámka: popis odpovídá stavu v říjnu 2005.