zámek

Zámek čp. 1 je dvoupatrová zděná omítnutá budova na obdélném půdorysu s mělkými rizality v severozápadním a jihovýchodním průčelí. Na severozápadní straně jsou rizality u obou nároží a uprostřed – vždy o šíři tří okenních os, na protější jihovýchodní je pak pouze rizalit střední. V severozápadním průčelí je dvacet jedna os. Fasáda má bohaté architektonické členění. To základní je stejné po celé šíři průčelí, všechny tři rizality jsou pak zdobené náročněji. V dolní části stěny je velmi mělký sokl, který obíhá celou stavbu. Jednotlivé osy přízemí oddělují lizénové rámy, tvořené svislou lizénou a horní vodorovnou. Svislá lizéna je nahoře a dole ozdobně rozšířená. Vodorovná lizéna odděluje horní dvě podlaží, která člení další lizénové rámy. Zde jsou svislé lizény bez výzdoby a na rozdíl od přízemních probíhají přes úroveň prvního i druhého patra. Horní vodorovná lizéna je dosti tenká, navazuje na ní profilovaná hlavní římsa. Části průčelí mezi středním a bočním rizalitem jsou provedené shodně. Všechny osy vyplňují okna. Ta v přízemí a prvním patře jsou stejná – dvojitá dvoukřídlá dřevěná, rozdělená na samostatně otvíravou dolní a horní část (v některých okenních osách mohou dnes být jen vnější křídla - to platí i pro ostatní části budovy). Dolní křídla člení dvě vodorovné příčle a horní pak jedna vodorovná, vnější okna jsou v líci. Nad okny a na bocích je šambrána - u přízemních oken s naznačenýma ušima s kapkou a nahoře uprostřed mírně vyvýšená - pod okny pak parapetní římsa. Okna v prvním patře mají ještě další výzdobu – nad nimi a pod nimi je obdélné, na šířku orientované pole, uvnitř s dalším, které vystupuje. Nad horním z těchto polí je fronton – u os první a druhé od obou rizalitů má trojúhelný tvar, u středních dvou os této části průčelí pak tvar kruhové úseče. Fronton má profilované orámování. Okna v druhém patře jsou nižší obdobou těch v přízemí a prvním patře. Dolní křídla tak mají pouze jednu vodorovnou příčli a horní křídla jsou nečleněná. Šambránu s parapetní římsou doplňuje parapetní pole – základ je obdélný, dolní rohy jsou zaoblené a spodek má střed ustupující směrem nahoru. Střední rizalit má v přízemí stěnu nečleněnou, první a druhé patro pak rytmizují čtvrtsloupy, oddělující jednotlivé osy (u nároží jsou čtvrtsloupy sdružené). Umístěné jsou na soklu obdélného půdorysu, jehož přední strana je zdobená vystouplým, na šířku orientovaným obdélným polem. Sokl spočívá na volutovité konzole s kanelovaným povrchem, pod konzolí je pět kapek. Konzola je na stěně již v úrovni přízemí. Čtvrtsloupy mají čtvercový plintus, dřík má dole nízký prstenec, korintská hlavice je dosti bohatě členěná. Nad hlavicí následuje kladí, oddělené profilovanou římsou. Dalším členícím prvkem rizalitu jsou parapetní pole pod okny v prvním patře – stejná jako v osách mimo rizalit. Ve střední ose přízemí rizalitu je vstup, lemovaný šambránou. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají na každém křídle uprostřed vysokou obdélnou výplň a nahoře a dole výplň čtvercovou. Obdélnou výplň zdobí reliéf lví hlavy (dnes je jen na levém křídle), čtvercové výplně pak reliéfní rozvinutý květ. V levé a pravé ose přízemí středního rizalitu je stejné okno – dřevěné dvojité (?) trojkřídlé, rozdělené na horní a dolní část. V líci umístěná křídla jsou členěná dvěma (dolní část), respektive jednou vodorovnou příčlí. Nahoře a po stranách lemuje okno profilovaná šambrána, dole je profilovaná parapetní římsa. Zbývající osy středního rizalitu vyplňují okna. V prvním patře jsou stejná, jako ve vedlejších částech fasády – ve střední ose je fronton trojúhelný, v obou bočních pak tvaru kruhové úseče. Také okna druhého patra jsou obdobou oken vedlejších úseků, rozdílné je orámování. Chybí parapetní pole a je zde naopak pole nad oknem, a to obdélné, orientované na šířku. Uvnitř má ještě jedno menší podobné pole – vystupující. Nad profilovanou hlavní římsou, která obíhá celý zámek, zakončuje střední rizalit trojúhelný štít. Střední část plochy štítu oproti bočním rohům mírně vystupuje, profilovaná římsa, lemující štít, se zde zalamuje. Uprostřed štítu je umístěný hodinový ciferník – černý, s bílými římskými číslicemi a bílými ručičkami, ukončenými do liliovitého tvaru. Po obou stranách ciferníku je barevně odlišené vystupující pole. Za štítem je pak ještě nízká atika. Na bocích má kamenný sokl, doplněný na vnější straně volutou, korunu zdiva kryje kamenná profilovaná římsa. Uprostřed stěny je na atiku posazený štít se zvlněnými boky, na konci stočenými do voluty (lem zdiva a voluty jsou opět kamenné). Ve vrcholu štítu je zasazený kamenný sokl, ukončený přesahující římsou. Tento malý štít se zvedá nad velký štít trojúhelný, za nímž je situovaný. K severozápadnímu průčelí zámku se napojují dvě patrové budovy, a to vždy zhruba v šíři krajních tří os zámku – tj. v šíři krajních rizalitů. Z těchto rizalitů je tak vidět pouze druhé patro, do něhož částečně zasahuje střecha přistavěných budov. Trojosé krajní rizality jsou řešené podobně jako rizalit střední. Jednotlivé osy odděluje pilastr s korintskou hlavicí, jejíž členění je méně bohaté, než u středního rizalitu, a s kladím. V obou krajních osách je stejné okno, jako v druhém patře zbývající části zámku. Nahoře a po stranách ho lemuje jednoduchá šambrána, pod oknem je parapetní římsa a parapetní pole. To má dolní okraj ozdobně vykrajovaný a stáčený, po stranách je motiv kapek. Nad oknem je obdélné, na šířku orientované pole a v něm pak ještě menší, barevně odlišné a vystupující. Obě vázy jsou obdobné - směrem vzhůru se rozšiřují, mají zvlněný okraj a opatřené jsou reliéfní výzdobou s motivy listů. Sousoší puttů jsou každé jiné, vždy se však jedná o dvě dětské postavy. Na štítu rizalitu na severovýchodním konci zámku je na pravé straně dvojice, oblečená pouze do pláště. Levý putto stojí téměř čelně, s odlehčenou levou nohou - postava je nakloněná k druhému chlapci. Obě paže jsou ohnuté v lokti – pravá je více pozdvižená, ruka pravděpodobně chybí. Levá paže vede od těla, ruka přidržuje druhého putta za zadní část hlavy. Záda halí plášť, zakrývající i pravou paži a předloktí a natažený také na chlapcovu hlavu. Vlasy jsou tak z větší části zakryté. Pravý putto polosedí v levém profilu, levou nohu má ohnutou v koleni. Tělo a hlava se natáčí ke stojícímu chlapci, paže a ruce patrně chybí. Na zádech je vzdutý plášť. Na levé straně štítu je druhá dvojice. Pravý putto stojí čelně. Obě paže, ohnuté v lokti, jsou pozdvižené – pravá více. Ruce přidržují plášť (?). Na hlavě, natočené k pravému rameni, jsou vlnité vlasy – uprostřed čela je výrazný pramen. Přivřené oči hledí dolů na druhého chlapce, ústa jsou pootevřená. Čelně sedící levý putto má obě nohy ohnuté v kolenou – dolní část levé nohy chybí (stejně jako část pravé nohy pravého putta). Pravá noha směřuje dozadu – putto si na ní sedí. Pravá paže vede volně podél těla, levá je ohnutá v lokti, který je opřený o levé koleno. Rukou si chlapec podpírá hlavu, spočívající na levém rameni. Na hlavě jsou vlnité vlasy, sčesané z čela. Oči jsou zavřené, ústa mírně pootevřená. Záda halí plášť, kryjící i zadní část pravé nohy. Na štítu druhého rizalitu – tj. na jihozápadním konci zámku – jsou také dvě dvojice puttů. Ta na pravé straně by snad mohla představovat alegorii Dne a Noci. Vlevo stojí čelně chlapec s odlehčenou pravou nohou. Klín kryje rouška, vedoucí vpředu mezi nohy a na pravém puttově boku spadající dolů (zde na boku může jít také případně o plášť – není to dobře patrné). Obě paže jsou ohnuté v lokti – levá je mírně od těla, ruka přidržuje roušku (ukazováček je oddálený od ostatních prstů). Pravá paže je zdvižená před tělem v úrovni krku, ruka, směřující dozadu, drží stylizované slunce. Slunce lemují svazky paprsků, přední strana kotouče má lidský obličej. Putto má na hlavě, nakloněné k levému rameni, vlnité vlasy s výrazným pramenem nad středem čela. Ústa jsou pootevřená. Druhý putto sedí, případně poloklečí. Pravá noha je ohnutá v koleni, chodidlo je opřené o patu na hraně podstavce sousoší – větší část chodidla je tak ve volném prostoru. Hlavu kryje plášť, vedoucí zezadu pod chlapcovy ruce a také pod jeho pravou patu. Levá paže směřuje před tělo - putto má patrně sepjaté ruce. Hlava je pozdvižená, oči hledí vzhůru. Také dvojici na levé straně štítu tvoří stojící a sedící chlapec. Pravý putto stojí čelně, partii klína kryje rouška, spadající podél levé nohy. Levá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka drží krempu pokrývky hlavy druhého chlapce. Putto má na hlavě, nakloněné k levému rameni, vlnité vlasy – výrazné jsou prameny ve středu nahoře a v partii obou uší. Ústa jsou pootevřená. Levý chlapec sedí čelně - s nohama, ohnutýma v kolenou. Levé chodidlo je přeložené přes pravé stehno (je možné, že putto si na pravé noze klečí). Obě paže jsou ohnuté v lokti před tělem – levá je výše, ruce jsou položené na nohách. Levá ruka má prostředníček a ukazováček u sebe, malíček je oddálený. Delší vlnité vlasy jsou z větší části zakryté pokrývkou hlavy, která je nahoře zašpičatělá a vepředu má širší štítek (za něj ji drží pravý chlapec). Putto má široce otevřené oči, ústa pootevřená, výrazná je brada. Střední rizalit v jihovýchodním průčelí předstupuje více, než na severozápadní straně. Dnešní vzhled přízemí byl vytvořen přestavbou sally terreny, která se zde nacházela. Zazděním vznikly tři arkády, z nichž střední je širší. Stěnu mezi arkádami člení pásová bosáž, jinak jsou stěny hladké. Ve střední ose jsou dnes novější dvoukřídlé dveře, obklopené částečně zdí a z větší části pak skleněnými cihlami. V osách vpravo a vlevo od vstupu je okno, zakončené půlkruhovým obloukem. Je dřevěné dvoukřídlé, každé křídlo člení dvě vodorovné příčle – horní část pak pouze jedna. Pod oknem je parapetní římsa. V prvním patře jsou dva rozdíly – jednak zde chybí dolní konzoly pod čtvrtsloupy a dále je jiné orámování okna ve střední ose. Jeho provedení odpovídá spíše portálu, nahoře sahá až pod okno v druhém patře. Po obou stranách okna je pilastr, spočívající na soklu. Pilastr má římsovou patku i hlavici, pod hlavicí jsou tři kanelury a po stranách ještě voluta dole s jedním závitem, zavinutým dovnitř. Nad hlavicí je kladí, nesoucí půlkruhovou profilovanou frontonovou římsu. Uvnitř frontonu je vystouplé půlkruhové pole. Ve vymezeném prostoru mezi pilastry je ještě „šambrána“ – nahoře zakončená do půlkruhu a dole sahající až k mezipatrové římse. Na rozdíl od běžné šambrány není těsně kolem okna, ale blíže pilastrům. Paty oblouku šambrány jsou zvýrazněné, nahoře je hlavní klenák uprostřed s oválným polem a nahoře se zvedající do půlkruhu. Klenák částečně zasahuje do vystouplého pole ve frontonu, které je v této partii vykousnuté do tvaru podle hlavního klenáku. Okna ve druhém patře mají stejné orámování jako okna téhož podlaží bočních rizalitů – až na okno ve střední ose, kde chybí parapetní pole (až sem zasahuje fronton nad oknem v prvním patře). Oproti severozápadní straně je zde sochařská výzdoba atiky za štítem. Šambrána má hlavní klenák – na klenácích jsou plastické nápisy: na vikýřích na severozápadní straně „L. P. 1974“ (na levém z nich) a „ L. P.“ (na pravém), na vikýřích na jihovýchodní straně pak „1907“ (eventuálně 1902 - na pravém) a „1982“ (na levém). Šambrána má na bocích v horní části plastický motiv tří kapek. Vikýře zakončuje bohatě profilovaná hlavní římsa, zalamující se nad hlavním klenákem (římsa pokračuje i na boční stěny vikýře). Otvory ve vikýřích jsou dnes zevnitř zakryté. Po obou stranách vikýřů se nachází atika, jejíž zdivo je prolomené oválnými, na výšku orientovanými otvory (v každé části je jich deset). Vnější okraj atiky v šíři zhruba dvou otvorů je plný. V mansardové střeše, nacházející se nad středním rizalitem na severozápadní straně budovy, je v její severozápadní části (tedy směrem do čestného dvora) umístěný přístřešek pro zvony hodin. V obou mansardových střechách krajních rizalitů je zděný vikýř. Umístěný je v ose, v jihozápadní, respektive severovýchodní části střechy. Přední stěna vikýře má dole širší tvar, který se směrem vzhůru konkávně zužuje a nahoře ve středu pak zvedá do tvaru kruhové úseče. Prohnuté části stěny zdobí voluta s větším závitem dole a menším nahoře (oba jsou zatočené dovnitř) a vystouplé pole, sledující na vnější straně tvar stěny. Uprostřed vikýře je okenní otvor kasulového tvaru, lemovaný šambránou – dnes zevnitř zakrytý. U vikýře na jihozápadním konci zámku je nad otvorem oválné pole, nahoře uprostřed zdobené volutou. V poli je nápis: „JD – JH / 1975“. Všechny tři stěny vikýře ukončuje profilovaná hlavní římsa. Barevné provedení: severozápadní průčelí a severovýchodní průčelí – plocha stěny je světle okrová (výrazně světlejší odstín, než mají přilehlé domy čp. 243 a čp. 244), stejnou barvu mají i menší vystupující části parapetních výplní a výplní pod nadokenními frontony. Ostatní členící a zdobné prvky mají bílou barvu. Bílá je i většina plochy štítů nad rizality a atika u střešních vikýřů. Jihovýchodní průčelí má barevné provedení nestejné. Většina fasády má plochy, lizénové rámy, pilastry a podokenní římsy tmavší žlutě okrové barvy, ostatní členící prvky pak bílé - tak je provedené i celé jihozápadní průčelí. Úsek jihovýchodní fasády v šíři tří os vlevo od severovýchodního rizalitu (tj. celkově osy čtvrtá, pátá a šestá zprava) je celý v barvě tmavé slonové kosti. Stejnou barvu má i střední rizalit až na přízemí, které je natřené na bílo. Poznámka: popis odpovídá stavu v prosinci 2005.