brána

Pilířová zděná omítnutá brána tvoří střední část oplocení na severozápadní straně čestného dvora areálu zámku čp. 1. Jihovýchodní i severozápadní strana brány je provedená shodně. Široké hranolové pilíře mají obdélný půdorys s širší přední a zadní stranou a užšími stranami bočními. Nároží jsou zubovitě vybraná, všechny stěny pilíře člení pásová bosáž. Střed přední a zadní stěny je vyhloubený, ve vzniklém prostoru je umístěný polosloup s mírnou entazí. Polosloup má dole kruhovou patku, na jihovýchodní straně (do čestného dvora) je díky terénu pod sloupkem dvoudílný sokl. V horní části dříku polosloupu jsou dva kruhové prstence nad sebou, na horním spočívá značně přesahující profilovaná římsová hlavice. Pilíře brány nahoře ukončuje mohutná a vysoká, bohatě profilovaná kamenná římsa, zalamující se nad polosloupy. Mezi pilíři jsou dvoukřídlá mřížová vrata, po stranách s úzkými neotvíravými částmi. V dolní části vrat je hustá mřížka, tvořená diagonálně kladenými tenkými pruty. Zbývající část vrat tvoří svislé pruty, situované mírně šikmo a zdobené v dolní a horní části esovitými motivy. Podobný, avšak více stočený motiv je i nahoře uprostřed a u klik. Barevné provedení: pilíře jsou bledě žluté, polosloupy mají bílý dřík, patku a hlavici bledě žluté. Kamenná římsa je bez nátěru. Poznámka: popis odpovídá stavu v prosinci 2005.