oplocení

Oplocení tvoří podezdívka, hranolové sloupky a mřížový plot. Uprostřed oplocení je pak umístěná pilířová brána (je samostatnou položkou areálu zámku čp. 1). Obě strany oplocení – tedy vpravo a vlevo od brány – jsou provedené stejně. Zděné omítnuté hranolové sloupky jsou vždy čtyři, přičemž krajní vnější sloupek je pouze zhruba poloviční, připojený k vedle stojící budově (na severovýchodní straně jde od dům čp. 244 a na jihozápadní pak o dům čp. 243). Sloupek, nacházející se vedle střední brány je provedený náročněji – stejně, jako pilíř brány. Je širší a vyšší, než zbývající sloupky, má obdélný půdorys s širší přední a zadní stranou a užšími stranami bočními. Nároží jsou zubovitě vybraná, všechny stěny sloupku člení pásová bosáž. Střed přední a zadní stěny je vyhloubený, ve vzniklém prostoru je umístěný polosloup s mírnou entazí. Polosloup je umístěný na dvoudílném soklu, dole má kruhovou patku. V horní části dříku jsou dva kruhové prstence nad sebou, na horním spočívá značně přesahující profilovaná římsová hlavice. Sloupek nahoře ukončuje mohutná a vysoká, bohatě profilovaná kamenná římsa, zalamující se nad polosloupy. Zbývající sloupky oplocení jsou jednodušší – mají čtvercový půdorys, nároží jsou opět zubovitě vybraná. Nahoře je kamenná římsa, menší obdoba římsy sloupků vedle brány. Zděná omítnutá podezdívka je nahoře ukončená kamennými deskami se zaobleným vnějším okrajem. Jednotlivá pole mřížového plotu jsou vždy rozdělená na tři části vedle sebe - v širším rámu je zde hustá síť kostičkovaného vzhledu, pole nahoře spojují dvě širší vodorovné příčle nad sebou. Barevné provedení: pilíře a podezdívka jsou bledě žluté, polosloupy mají bílý dřík, patka a hlavice jsou bledě žluté. Kamenné prvky jsou bez nátěru, mřížový plot je bíle natřený. Poznámka: popis odpovídá stavu v prosinci 2005.