hrobka rodiny Laufke (dříve uváděná jako hřbitovní kaple)

Hrobka je zděná omítnutá budova, jejíž základní čtvercový půdorys je uprostřed každé strany rozšířený do rizalitu – vytváří tak tvar rovnoramenného kříže. Nad stěnami základního půdorysu se zvedá osmistěnný nástavec se zvoncovitou střechou (není tedy nad rizality). Centrálnímu tvaru objektu odpovídá i architektonické řešení, které je v základu na všech jeho stranách stejné. Západní průčelí má dole sokl z kamenných desek. Uprostřed je rizalit, v jehož ose je umístěný vstup, přístupný po čtyřech kamenných schodech se zaoblenou horní hranou. V hluboké špaletě jsou zde novodobé dřevěné dvoukřídlé dveře - z původních se dochoval jen vysoký profilovaný poutec, oddělující půlkruhový nadsvětlík. Nadsvětlík je zasklený dvojím sklem – vnější je obyčejné, vnitřní pak vitrážové, s ornamentálními motivy. Na vnější straně nadsvětlíku je železná mříž, tvořená dolním slunečním půlkruhem a z něho vycházejícími šesti paprsky. V horní části mříž doplňuje stáčený motiv, umístěný mezi paprsky. Horní oblouk vstupního otvoru lemuje na průčelí profilovaná šambrána s hlavním klenákem, paty oblouku odděluje profilovaná římsa. Stěnu středního rizalitu člení dvojice pilastrů, umístěná po obou stranách vstupu. Pilastry mají profilovanou kamennou patku a zděnou římsovou hlavici. Nesou pás kladí, oddělený dole i nahoře profilovanou římsou. V kladí se nachází nápis: FAMILIE LAUFKE RADAUN“. Rizalit vrcholí trojúhelným štítem, lemovaným mohutnou římsou. Na obou krátkých bočních stěnách rizalitu je pilastr u nároží a druhý – necelý – pak u styku se západní stěnou hrobky (tj. po obou stranách od rizalitu). Přes boky pokračuje na západní stěnu i pás kladí. Plocha stěny je - až na sokl a kladí - členěná pásovou bosáží. Stejné architektonické členění je i na zbývajících třech stranách hrobky, které jsou bez otvorů (až na drobné větrací otvory, zakryté železnou mřížkou). Nad vnitřním prostorem hrobky se zvedá osmistěnný nástavec. Jeho provedení je na všech stranách stejné. Uprostřed stěny je čtvercové okno ve špaletě, s vitrážovým zasklením. V okně stěny nad vstupem je zde široký kříž, v jehož středu je monogram z propojených písmen L F. Stejný kříž, avšak bez monogramu, je na protější straně. Ze zbývajících oken jsou vitráže ještě ve třech, kde je opět kříž, avšak zde tvořený rostlinnými motivy. Okno lemuje profilovaná šambrána s hrotovitě zvýrazněnými rohy, vně šambrány je pak vždy jeden pilastr s římsovou hlavicí. Nahoře je pás kladí, dole ohraničený vysokou profilovanou římsou. Hlavní římsa má podřímsí z hranatých konzolek. V dolní části stěn nástavce nad nárožími dolní části kaple (ne nad nárožími středních rizalitů, ale vlastních stěn) jsou pak vždy tři zděné stupně nad sebou, směrem vzhůru ustupující. Nástavec má zvoncovitou střechu, krytou plechem. Ve vrcholu střechy je zasazený železný obrysový kříž. Jeho ramena jsou obloukovitě zakončená, v místech křížení ramen je ještě kruh, protnutý diagonálně vedenými pruty. Poznámka: popis odpovídá stavu v září 2006.