sloup se sochou Panny Marie

Sloup se sochou Panny Marie (morový sloup) je umístěn zhruba uprostřed dlážděné plochy Dolního náměstí. S nerovným povrchem náměstí je propojen několika stupni vyrovnávajícími terén. Ze schodiště vyrůstá kuželková balustráda s nakoso postavenými nárožními sloupky, které jsou zdobené vázami. Architektura sloupu vychází z masivní čtvercové základny, která je v osách otevřena oválnými, profilově orámovanými okny. Na rohy podstavce v úhlopříčkách navazují čtyři konzoly s volutovým zakončením v horní i dolní části. Ty slouží jako sokly pro sochy svatých ochraňujících před morem. Sochařská výzdoba podstavce je komponována ve dvou úrovních, osazená nad volutami vytažených křídel podstavce. Ve spodní části jsou rozmístěny sochy protimorových světců – sv. Šebestián, sv. František Xaverský, sv. Roch a sv. Karel Boromejský, v ose volut nad nimi jsou sochy světic – sv. Barbora, sv. Kateřina Alexandrijská, sv. Pavlína a sv. Rozálie. Postament vlastního sloupu je vůči podstavci pootočen o jeden interval. Je zdobený výškovými oválnými kartušemi, z nichž dvě otočené do náměstí nesou kryptogram MTRA. Skosené hrany jsou zdobené střapci a volutkami. Na podstavec je osazen tordovaný sloup, patka i hlavice jsou zdobeny akantem a pod krycí deskou se stáčí čtyři nárožní volutky. Na sloupu je umístěna polokoule, kterou obtáčí had s pozlaceným jablkem v tlamě. U jeho ocasu je zobrazen putti. Panna Marie stojí na půlměsíci, tělo je esovitě prohnuté, v levé ruce drží zlaté žezlo, v pravé nahého Ježíška. Je oděna do bohatě zřasených šatů a rozevlátého pláště, který se kolem ní obtáčí. Vlasy má sčesány dozadu, na hlavě korunu s křížkem. Ježíšek má nad hlavou svatozář a v pravé ruce drží křížek. Svatý Šebestián: Světec stojí opřen o kmen stromu, ke kterému je přivázán. Esovitě prohnuté tělo je zahaleno pouze do bohatě zřasené drapérie obepínající bedra. Levou nohou obkročuje kmen stromu směrem dozadu, je k němu přivázán provazem. Pravá pozvednutá ruka je připoutána ke vyšší větvi kmenu, levá je mírně pokrčená a je přivázaná zhruba v úrovni beder. Pohled světce je upřen do nebes, hlava je mírně nakloněná k pravému rameni. Mladistvý obličej je lemován zvlněnými prstenci vlasů. Do těla jsou zabodnuty tři pozlacené šípy, v levém stehně a rameni a na pravé straně v místech žeber. Svatý František Xaverský: Světec stojí v kontrapostu se zatížením na pravé noze, levá je mírně nakročená dopředu. Levou rukou si sahá na srdce, pravá, v níž drží poutnickou hůl zakončenou křížem, je natažená do prostoru. Je oděn v kněžském rouchu, na zádech má klobouk a na levém rameni poutnický znak mušle. Obličej je lemován bradkou a krátkými zvlněnými vlasy. Svatý Roch: Esovitě prohnuté tělo je natočené na levou stranu, kam směruje i světcův zbožný pohled. Je oděn v dlouhé poutnické roucho, levá noha je odhalená. Na plášti sepjatém na hrudi má na obou ramenech mušle, na zádech velký klobouk, spod vrchního pláště trčí váček s chlebem. Ruce má sepjaté a pozvedá je před sebe. U levé nohy mu leží pes s chlebem v tlamě. Svatý Karel Boromejský: Světec je zobrazen v mírném esovitém prohnutí, pohled upírá do dáli. Pravou ruku, ve které drží kříž, pozvedá do výše, v levé drží otevřenou knihu. Je oděn v kněžské roucho, na prsou má kříž, na zádech kardinálský klobouk. Svatá Barbora: Světice je oděna do bohatě zdobených šatů s hojně zřasenou rozevlátou drapérií, ramena ji pokrývá pelerínka. V levé pozdvižené ruce drží palmovou ratolest, v pravé má kalich s hostií. Hlavu má natočenou do pravé strany, pohled upírá do dáli. Dlouhé vlasy stočené pod korunku jí splývají na záda. U levé nohy je malá věžička kruhového půdorysu. Svatá Kateřina Alexandrijská: Nebývá tradičně spojována s morem a na sloupu se zřejmě objevuje v souvislosti se zasvěcením nedalekého kostela dominikánek v Kateřinské ulici. Světice je zobrazena v mírném esovitém prohnutí, kolem těla se jí obtáčí rozevlátá drapérie. Pohled upírá do dálky, hlava je natočená na pravou stranu, do vlasů má vpleteny ozdoby, kadeře jí volně splývají na záda. V levé ruce drží meč, pravou má pozdviženou před sebe. U nohou je pod spodním lemem pláště další z jejich atributů – nalomené kolo. Svatá Pavlína: Patronka města je zobrazena v esovitém prohnutí, je oděna do bohatě zřasených šatů, rozevlátá drapérie pláště se jí obtáčí kolem těla, ramena ji halí pelerínka sepjatá na hrudi. Ukazovákem levé ruky míří na pravý bok, palcem na srdce. V pravé ruce drží otevřenou knížku, kterou si opírá o bok. Kniha je zatížena třemi kameny – atributem jejího umučení, mezi ně je zapíchnutá palmová ratolest. Do vlasů sčesaných v jednoduchý drdol má vpleteny korále, kadeře se volně vinou na záda. Zbožný pohled upírá k nebesům. Svatá Rozálie: Patronk města Palermo a je zastoupena na většině morových sloupů. Světice je zobrazena v esovitém prohnutí. Její šat tvoří živůtek zdobený rozvilinami a krajkou, kolem těla jí vlaje bohatá drapérie sukní a pláště přichyceného řetízkem na pravém rameni. Pravou rukou drží kříž s ukřižovaným Kristem, který si opírá o boky. V levé ruce má lidskou lebku. Vlasy sčesané dozadu jí zdobí korunka z růží. Hlava je mírně nakloněná směrem dolů, oči přivřené.