vila

Vila je součástí souboru tří vil: čp. 1270, čp. 1279 a čp. 1294. Tyto tři domy tvoří symetricky komponovaný celek - vila čp. 1294 je jeho jihovýchodní (pravou boční) částí. Jde o patrový objekt s vysokým suterénem, zasazený do terénu. Jeho základní obdélný půdorys je rozšířený o rizalit v jihozápadním a severovýchodním průčelí, jižní nároží je zkosené. Jihozápadní průčelí je v suterénu rizalitu členěné pásovou bosáží, jsou zde okna. Přízemí odděluje profilovaná římsa. V rizalitu jsou dvě dvoukřídlá obdélná okna ve špaletě vedle sebe – spoj křídel kryje sloupek s rozšířenou patkou a zdobně provedenou horní částí, bohatě profilovaný poutec vymezuje nedělený hořejšek. Okna mají společnou profilovanou parapetní římsu. Hladká stěna rizalitu je poměrně bohatě členěná. Dole mezi okny je obdélné, na výšku orientované vpadlé pole, nad nímž je štukový reliéf v podobě prázdného štítu, lemovaného po obou stranách olistěnými ratolestmi. Vlevo je to dubová větvička s žaludy, vpravo větvička jmelí (? – s podlouhlými listy a bobulkami). V horní části stěny je po stranách oken a mezi nimi střapec ze čtyř stejně velkých kalichovitých květů, visících směrem dolů. Nad římsou, oddělující suterén, jsou pod okny dva pásy nad sebou a vně dolní části oken dva další pásy s plastickým okrajem. U nároží rizalitu je tenká svislá páska. Nahoře přízemí zakončuje symetricky rozvržený štukový reliéf z motivů stylizovaných listů a šišticových motivů, přičemž střední část tohoto pásu je nižší, než postranní. Uprostřed jsou dva závity stlačených volut. Na stěně pod oknem v ose třetí zleva je plastický pás, nahoře s vlnovkovitým tvarem. Okno, umístěné ve špaletě, má obdélný tvar, nahoře zakončený do stlačeného oblouku. Je o něco vyšší, než okna v rizalitu. Okno je dvoukřídlé, křídla člení dvě svislé příčle blíže bokům a dvě vodorovné u horního a dolního okraje. Profilovaný poutec vymezuje horní část, dělenou pěti svislými příčlemi. Nad oknem je na stěně rozměrný štukový reliéf, jehož obdélný, na šířku orientovaný tvar je nahoře tvarován do oblouku. Reliéf sahá po celé šíři okna pod ním. Ústředním motivem je čelně situovaná dětská hlava s pootveřenými ústy. Vlasy vroubí čelo do trojúhelníkovitého tvaru, po stranách spadá rouška, doplněná bobulemi. Nad hlavou je pole, lemované páskou, zakončenou nahoře uprostřed a dole po obou stranách hlavy stlačenou volutou. V poli je na obou stranách stvol s listy a rozvinutým květem (snad vlčí mák). Stylizované listy lemují reliéf i po stranách a dole, doplňují je bobulovité motivy. V prvním patře rizalitu se nachází čtyřdílné okno, jehož střední dvě části vybíhají do arkýřového tvaru, podepřeného trojstupňovou konzolí zaobleného tvaru. Boční okna jsou užší, než dvě střední, všechny horní části, oddělené profilovaným poutcem, jsou svisle rozdělené na poloviny. Všechny díly mají společnou podokenní i nadokenní římsu. Nad arkýřem je na stěně plasticky provedená zvonovitá střecha, zakončená jehlou s makovicí. Po obou stranách vnějších dílů okna je dole obdélné, na šířku orientované pole, vymezené plastickým lemem. Rizalit má profilovanou hlavní římsu, dole doplněnou o plochý pás, situovanou výše, než zbytek průčelí. Ve středu se zvedá do štítového nástavce. Pod hlavní římsou jsou na stěně tři stejné téměř čtvercové štukové listové motivy, u prvního a druhého od kraje doplněné dole vpadlým obdélným polem (to pod motivem prvním od kraje sahá níže, než u druhého od kraje). Štít má zvlněné boky a půlkruhově se zvedající střed horní části, je v něm umístěno dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě. Spoj křídel kryje zdobný sloupek, profilovaný poutec odděluje horní část půlkruhového tvaru s třemi svislými příčlemi. Vpravo a vlevo od okna je většina plochy stěny vpadlá. Ve vrcholu štítu, lemovaného na obou stranách stlačenou volutou, je oválný medailón s profilovaným okrajem a dvěma stlačenými volutami vedle sebe ve středu horní části. V části průčelí, odpovídající ose třetí zprava v přízemí, je v prvním patře ve stěně velké vpadlé obdélné pole. Pod jeho horním okrajem jsou čtyři stejné listové motivy, jako pod hlavní římsou rizalitu. Zkosené západní nároží má v suterénu na šířku orientované dvoukřídlé okno, nahoře zakončené do tvaru segmentového oblouku. Umístěné je v poměrně hluboké špaletě a po stranách a nahoře ho lemuje široká plochá šambrána. Úroveň přízemí nároží je provedená shodně jako pravá osa jihozápadního průčelí. V prvním patře je situován velký trojstěnný arkýř obdélného půdorysu. Střední stěna je široká, boční úzké. Dole arkýř podpírá konzola se zaoblenými okraji, široká a hluboká téměř tak, jako arkýř. Ve střední stěně je dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě. Spoj křídel kryje ozdobný sloupek, bohatě profilovaný poutec odděluje horní část, rozdělenou pěti svislými příčlemi. Pod oknem je obdélné, na šířku orientované pole, vystupující ve třech zužujících se úrovních. Po obou jeho stranách je obdélné vpadlé pole, nahoře sahající až nad dolní okraj okna. Nad tímto polem je na obou stranách okna obdélný štukový reliéf s prázdným štítem, lemovaným olistěnými ratolestmi. Vlevo je to dubová větev se žaludy, vpravo snad jmelí – široké listy s bobulkami. Stejné vegetabilní motivy jsou použity i ve štukovém pásu nad oknem, který přechází i na boční stěny. Uprostřed je rozděluje plný plastický kruh. Stěnu zakončuje hlavní římsa. V bočních stěnách arkýře je užší a nižší jednokřídlá obdoba okna střední stěny. Z ní sem pokračuje štukový horní pás – v levé boční stěně jsou tak motivy dubové, v pravé se jmelím (?). Arkýř má plechovou zvonovitou střechu, přecházející nahoře v jehlanec, na nějž je nasazena makovice. Jihovýchodní průčelí je provedené podobně, jako uliční strana. Je pětiosé, střední tři osy se nacházejí v rizalitu. Levá krajní osa je shodná s pravou osou jihozápadní fasády. Suterén rizalitu člení pásová bosáž, jsou v něm tři obdélná dvoukřídlá okna ve špaletě, zabezpečená vnější mříží s oble a zvlněně tvarovanými pruty. V přízemí jsou tři okna stejná, jako v rizalitu na jihozápadě. V členění stěny jsou drobné rozdíly – okna mají každé vlastní šambránu, chybí reliéfy v horní části a motiv štítu s ratolestmi je situován o něco výše (pod ním je obdélné vpadlé pole). Pod okny je společná profilovaná parapetní římsa. Podobná, avšak mohutnější, odděluje úroveň prvního patra. V něm jsou ve všech třech osách stejná okna jako v přízemí. Levé okno má vlastní šambránu, okna ve střední a pravé ose šambránu společnou. Stejně tak je tomu i s profilovanou parapetní římsou. Mezi osami první a druhou zleva a vně krajních os je na stěně obdélný, na šířku orientovaný pás, vymezený plastickým okrajem. Nad okny v střední a pravé krajní ose se nachází plasticky provedený nápis: „ANNO DOM / 1906“ (číslice letopočtu jsou podstatně větší a mají i širší rozestupy). Po obou jeho stranách je téměř čtvercové pole se štukovým reliéfem s listy a bobulkami. Vně jsou ještě stejné čtvercové motivy listů jako na jihozápadním průčelí – na levé straně je jich sedm, na pravé pak dva. Dole je doplňuje vždy stejně široké, avšak vyšší vpadlé pole. Nad střední osou rizalitu, který je vyšší než postranní části průčelí, se zvedá stejný vikýř, jako je na jihozápadní straně. Rozdíl je pouze ve štukové výzdobě v horním štítu – zde je ústředním motivem maskaron čelně situované ženské hlavy. V ose čtvrté zleva je v suterénu stejné okno jako v rizalitu, stěna je hladká. Také v přízemí je okno stejné jako v rizalitu, šambránu má na všech stranách – tedy i dole, kde se nachází pod profilovanou parapetní římsou. Oproti tomu stejné okno v prvním patře má šambránu jen nahoře a na bocích, pod oknem je profilovaná parapetní římsa. Pod hlavní římsou jsou stejné zdobné motivy jako po stranách nápisu v rizalitu. Dům je na severovýchodě rozšířený o přízemní přístavbu, na jejíž střeše je terasa. Její jihovýchodní průčelí je dvouosé. V levé ose se nachází vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, osazené v líci. V plné dolní části je na obou křídlech obdélná výplň, zasklená část je nahoře a dole členěna třemi svislými příčlemi, spojenými příčlí vodorovnou. Dveře mají ozdobnou zárubeň – po stranách ji člení vyryté průběžné linky, nahoře doplněné plastickým obdélným motivem. Nad oběma křídly je dřevěný nástavec se zvlněným horním okrajem, směrem ke středu se zvyšující. Po obou stranách dveří předstupuje směrem vzhůru se mírně zužující sloup s vysokou hranolovou dolní částí, na kterém je upevněná kovová konstrukce, nesoucí pultovou stříšku. Na přední straně tvoří konstrukci zvlněné pruty se zavinutým horním koncem. Nad vstupem je vysoký nadsvětlík – okno. V dolní části ho člení svislé a vodorovné příčle, v horní pak svislé a šikmé, doplněné dvěma zvlněnými podélnými. Okno má po stranách a nahoře zděné orámování, nahoře se uprostřed zvedající do půlkruhového štítu, lemovaného profilovanou římsou. Ve štítu je plastické pole – nahoře půlkruhové, dole rovné, se zubovitě vybraným středem. Na bočních stranách orámování je stejný štukový střapec jako v přízemí rizalitu v jihozápadním průčelí, pouze o jeden motiv delší. V pravé části přístavby jsou v suterénu dva obdélné okenní otvory, dnes v dolní a střední části zazděné. V přízemí, odděleném profilovanou římsou, je podobné okno jako ve vlastním domě, pod oknem jsou tři pásy bosáže. Stěnu zakončuje hlavní římsa, pod níž je plastický pás. Nahoře se zvedá zděné zábradlí horní terasy s nárožním hranolovým sloupkem. Ve stěně zábradlí jsou dvě velké obdélné, na šířku orientované, hluboce vpadlé plochy – levá je užší, než pravá a na obou je u boků plastický obdélník. Obdélný motiv je i na dělící ploše a na nárožním sloupku. Severovýchodní průčelí tvoří přístavba s terasou a stěna vlastní vily. Větší část suterénu přístavby zakrývá přístavek, sahající pod okna v přízemí, vidět je tak pouze otvor vlevo od něj. V přízemí přístavby jsou dvě podobná okna jako na jihovýchodní straně, avšak okno v pravé ose je užší, je zde i dolní pásová bosáž a horní plastický pás. Také zábradlí terasy je provedeno stejně, pouze obě vpadlá pole jsou zde stejně široká. V prvním patře fasády vily jsou čtyři otvory, umístěné blíže styku s vedlejším objektem. Zprava jde o dvoukřídlé okno s dvoudílnou horní větrací částí, zabezpečené mříží se stáčenými motivy, jednokřídlé dveře na terasu s obdélným nadsvětlíkem – nad oběma otvory je společná římsa - a dvě úzká okna s oddělenou horní částí, opatřená jednoduchou vnější mříží. Ve střední a pravé části se stěna vily zvedá do úrovně podkroví. Na pravé straně je dvoukřídlé okno s poutcem oddělenou horní částí, umístěné ve vpadlé části stěny. Vlevo od něj je malé dvoukřídlé okno – stěna na levé straně má zvlněný okraj, nahoře vyúsťuje v široký komín. Půdorys přístavku s terasou se u okna v pravé ose přízemí zalamuje do tvaru písmene L. Vila má část střechy rovnou, u rizalitů přechází ve valbovou. Krytinou je asfaltový šindel. U západního nároží je do střech zapojen prosklený nástavec s vlastní střechou, tvořený obdélnými, na šířku orientovanými částmi. Nad pravou krajní osou jihovýchodního průčelí je ve střeše zasazen vikýř s půlkruhově zakončenou přední stěnou. Téměř celou ji vyplňuje dvoukřídlé okno s horní částí, oddělenou profilovaným poutcem a rozdělenou třemi svislými příčlemi. Kolem okna je ozdobné plastické orámování.