venkovský dům

V západní části obce, v zatáčce stoupající silnice, se nachází dům čp. 10. Jedná se o volně stojící, do svahu zapuštěnou a částečně podsklepenou, nad obdélným půdorysem vystavěnou přízemní, jednotraktovou stavbu s okapovým průčelím souběžným se silnicí. Obytná část domu je zčásti roubená, hospodářská část je vyzděná z kamene, na ni navazující stodola je převážně bedněná. Hlavní, do zahrady orientované štítové průčelí je trojosé, se třemi obdélnými okny. Okna na prvních dvou osách prosvětlují, společně se dvěma okny prolomenými v boční podélné stěně, roubenou světnici. K ní se přimyká do svahu zapuštěná obytná prostora prosvětlená pouze jedním oknem ve štítové stěně. Její obě obvodové stěny jsou vyzděny z cihel na kamennou podezdívku. Všechna zmíněná okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, zdvojená, osazená v líci. Štít je podlomený, bedněný prkny s přelaťováním. Ve spodní polovině je členěn dvěma otvory vedle sebe, vlevo je šestitabulkové dřevěné okno, otvor vpravo vyplňuje železná síť. V horní polovině štítu, na jeho ose, je o něco menší obdélné okno, dřevěné šestitabulkové. Podél celé boční stěny nad silnicí probíhá zápraží. Před roubenou světnicí je nově vybetonováno, před chlévem, kde je jednak kryto přesahem střechy, jednak od silnice zavětráno bedněnou stěnou vynesenou na cihlové vysoké podezdívce, a stodolou je vyskládánoaného z opukových desek. Ze zápraží se vchází obdélným vstupem, vymezeným dřevěnou zárubní, do síně. Dveře jsou jednokřídlá dřevěná, se světlíkem v nadpraží. Ze síně se vstupuje také do bývalé černé kuchyně s chlebovou pecí. Ze zápraží - vlevo od hlavního vchodu - se výškově sníženým, trámovou zárubní vymezeným vstupem vchází do chléva. Nadpraží vchodu je segmentové, vrátka jsou sbitá z prken, prosvětlení zajišťuje čtvercový zamřižovaný okenní otvor. Chlév je zaklenut segmentově do traverz. Na tuto zděnou část navazuje svisle bedněná stodola, přístupná od nároží dvoukřídlými vraty a vedle nich nízkými vrátky. Štít nad stodolou je bedněný z prken, s výrazně přetaženým podlomením, které zastřešuje svisle bedněný, od stodoly vyzděným pilířkem oddělený přístavek. Podlomení resp. spíše pultová, při pilíři zvalbená stříška, je kryta taškovou krytinou, bobrovkou. Zadní podélna stěna vystupuje nad terén svahu jen málo (max. asi 0,75 m). V úseku přístavku a stodoly je vyzděna z cihel, v prostoru chlévu a síně z kamene. Dům má sedlovou střechu, krytou pálenou taškovou krytinou.