eneolitický mohylník „Horka“

V průběhu 1. pol. 20. stol. bylo na lokalitě „Horka“ u Ohrozimi nalezeno a prokopáno A. Gottwaldem, J. Všetičkou a E. Kolibalem 25 mohyl. Pozůstatky pěti mohyl, zkoumaných v 1. polovině 20. století, jsou dosud patrné na louce jižně od domu č.p. 100 na parcelách č. 938/14, 938/23, 840/167. Pohřebiště se nacházelo na ploše přibližně oválu o rozměrech 50 krát 40 m. Jeho delší osa směřuje od jihozápadu k severovýchodu. Široce oválné násypy mohyl jsou orientované od západu k východu a původně převyšovaly okolní terén o 0,25 až 0,6 m. Jejich délka se pohybovala od 4 do 15 m a šířka mezi 2 až 9 m. Pouze jedna mohyla je uvedena jako kruhová s násypem o průměru 5 m. Z mohyl bylo vyzvednuto celkem 57 žárových hrobů s výbavami keramických nádob. A. Gottwald předpokládal, že část mohyl na východním svahu Horky zanikla při rekultivaci půdy.