kostel sv. Vavřince

Orientované basilikální trojlodí s 5-boce ukončeným presbytářem s obdélnou sakristií po J straně, s průčelím ukončeným štítem sevřeným dvěma věžemi, s otevřenou 2-osou předsíní a kaplí sv.Jana Křtitele, zv.Fabriciovská, na S straně. Hlavní průčelí - na bocích hranolové věže, které tvoří 1. a 3. osu tříosého průčelí. Kolem budovy obíhá sokl, celá fasáda je z hranolových pískovcových kvádrů. Na nárožích a mezi osami jsou 3 odstupněné pilíře, věže 5-patrové, okna hrotitě zaklenutá s kružbami a jeptiškami, ostění vyžlabené nebo sešikmeno, mezi patry vždy šikmá římsa, která obíhá kolem celé věže. Nahoře na nárožích vždy 1 chrlič, na každé straně trojúhelný štít s trojicí slepých hrotitých oken, každá střecha zakončena 8-bokou jehlancovou střechou, břidlice, zakončeno makovicí s křížem. Každý trojúhelný štít má ve vrcholu kytku. Na ose hlavní vchod sedlový s odstupněným ostěním - 4 polosloupky s výžlabky, hrotitě zakončený portál, v nadpraží vlevo kružítko a úhelník, vpravo 1890, mezi tím nápis: NAKLOŇTE UCHA SVÉHO A POJĎTE KE MNE, PO / SLOUCHEJTE A ŽIVA BUDE DUŠE VAŠE. JSA.55.3. Nad tím tří a čtyřlaločné kružby. Po stranách portálu kytky, ve vrcholu velká kytka. Za ní velké okno s vyžlabeným ostěním, hrotité, zaklenuto, ve vrcholu jeptišky a troj a čtyřlaločné kružby. Vedle vlevo štít se znakem města (sv.Jiří s drakem), vpravo český lev. Nad tím velký trojúhelný štít se 7 slepými hrotitými výklenky s vyžlabeným ostěním, ve vrcholu kytka. Okna zasklena do olova, u hlavního okna figurální vitráž. Pravý bok - 1.osa věž, stejné členění jako na průčelí, nahoře na pilíři kytka (jako na průčelí), dole hrotitý boční vchod. Dále 3 osy boční lodi, okna hrotitá s vyžlabeným ostěním a kružbami, v 2.ose boční vchod hrotitě zaklenutý s 4 pruty a výžlabky, v nich nahoře ve dvou hlavičky a plody. Mezi okny 3 odstupněné pilíře, nahoře trojúhelné štíty s kraby, kytkami, uprostřed větší kytka. Na 1.vrcholu orlice, kružba. Třetí pilíř natočen nakoso, v 2.odstupnění chrlič ve tvaru chrta. Nad pultovou střechou jsou pilíře spojeny s hlavní lodí opěrnými oblouky a napojují se na pilíře hlavní lodi. Na ní jsou 3 okna s jedním oblounem a 2 výžlabky, hrotitá, kružby. Boční loď - na pultové střeše plech, na hlavní lodi sedlová střecha, krov sedlový, břidlice, na každém boku na střeše 4 vikýře s 4-bokou jehlancovou stříškou. Dále na pravém boku přízemní sakristie - 3 osy, hrotitá okna s kružbami a jeptiškami. Mezi okny jednou odstupněné pilíře s 4-bokými hranolovými nástavci s vimperky a střední kytkou, nárožní pilíř je nakoso, má vyšší zakončení 4-bokým jehlanem s kytkou. Opět spojeno opěrnými oblouky s jednou odstupněnými pilíři na hlavní lodi, nahoře chrliče ve tvaru muže, kohouta, berana, okřídlené krávy. Vysoká hrotitá okna lodi s jeptiškami a kružbami, vyžlabené ostění. Profilovaná korunní římsa, na střeše 8-boká sanktusníková věž s makovicí, kříž s kohoutem, jehlancové zakončení. Presbytář 5-boký. ze zadního průčelí u boční věže kruhové okno s kružbami, nad tím sedlové okénko s datem 1877, nad tím deska s datem 1977. Ze zadního průčelí sakristie vchod, nad ním hrotité okno. Chrliče ve tvaru lva, orla, kozy, v oknech vitráže. Levý bok - zprava 1 osa ve věži, stejné jako na průčelí, dále 2 osy uzavřené předsíně, hrotitá okna s jeptiškami a kružbami, ostění má 1 obloun a 2 výžlabky. Dále 2 hrotité oblouky otevřené předsíně s 1 oblounem a 2 výžlabky, mezi okny a oblouky nakoso postavené pilíře, nahoře na nich jehlany s vimperky kraby a střední kyticí. Mezi tím nízká balustráda s kružbami, pultová střecha, plech. Za tím 3 osy boční lodě, okna hrotitá s jeptiškami a kružbami, dvěma výžlabky a jedním oblounem, mezi tím jednou odstupněné pilíře, nároží nakoso s chrličem ve tvaru psa. Pilíře zakončeny jehlany se slepými hrotitými výklenky, vimperky (pod nimi strom, lev, orlice), kraby a nahoře kytka. Opět spojeno oblouky s hlavní lodí - pilíře s kytkou. Na hlavní lodi 3 hrotitá okna s kružbami, jeptiškami, 1 obloun, 2 výžlabky. Zezadu má boční loď 1 okno hrotité. Zde v rohu 5-boké točité schodiště s úzkými okénky, nahoře 3 úzká hrotitá okna ve tvaru jeptišky, zakončeno 8-bokou jehlanovou stříškou s makovicí a křížem. Dále jsou 3 osy hlavní lodi stejné jako u pravého boku, chrliče ve tvaru člověka, okřídlená srna, okřídlená laň. Do předsíně vchod zezadu - hrotitý oblouk s jedním výžlabkem. Zaklenuto obkročmou klenbou, hruškovitá žebra s jedním výžlabkem se sbíhají do kruhových a nárožních konzol, 5 středových svorníků: 2 pětilisté dvojité růžice, svatováclavská orlice, 4 dubové listy kolem růžice, trojúhelník s liliovým zakončením. Portál hrotitý s 5 výžlabky, po straně 1 polosloupek s konzolou pro sochu, ta je i naproti mezi oblouky. Sakristie - 3 pole křížové klenby se středními kruhovými svorníky, ve zdi vystupují žebra z hranolových konzol. Na zemi jsou nakoso kladené pískovcové desky, ve zdi hrotitý výklenek. Ze sakristie vedou do presbytáře 2 hrotité vchody. Presbytář - 3 pole křížové žebrové klenby, žebra vycházejí z konzol ve tvaru baldachýnů, na dvou jsou sochy - sv.Václav (v kontrapostu, pravá noha pokrčena, pravá ruka na prsou, na hlavě knížecí čepice, meč, štít) a sv.Cyril (na prsou kniha, dlouhý šat, na hlavě kápě, dvouramenný štít). Na klenbě ornamentální secesní výzdoba, na hrotitém vítězném oblouku hlavičky andílků. Na zemi keramické dlaždice s rostlinným ornamentem. Konzoly pod sochami i jinde s malými postavičkami. Hlavní loď zaklenuta 3 poli křížové žebrové klenby se svorníky, žebra vyrůstají ze stejných konzol jako v presbytáři, výklenky na sochy. Do bočních lodí vždy 3 hrotité vyžlabené oblouky, 2 pilíře. Na kůru 1 pole křížové žebrové klenby s kruhovým svorníkem v podkruchtí žebrová klenba s kruhovými svorníky. Boční lodě - pravá jižní loď má 3 pole křížové žebrové klenby, žebra až na zem. Severní boční loď má 3 pole hvězdicovité klenby, z ní lomený oblouk do kaple Jana Křtitele s obkročnou klenbou. V bočních lodích na stěnách ornamentální sgrafita. V podkruchtí nad sedlovými portály v nadpraží rouška s otiskem Krista a rouška s kalichem, kolem vždy 2 a 2 evangelisté, uprostřed kříž. Naproti u bočních dveří nápis: F.Schmoranz / stavitel. / Jos.Mocker / architekt. / J.Podhajský / C.K. professor. / Arnošt Živný / stavitel. / Jos.Čadík / stavbuvedoucí. / Kar. Mašek / c.k. professor. / Jos.Kobrle / varhanář. Vpravo: Chrám tento vyzdoben byl / za panování / a. a kr. Františ- / ka Josefa I., / papeže Pia X., / kard. arcibis. / L.Skrabenského / ze Hřiště / biskupa dr. / J.Doubravy / starosty mě- / sta A.Tůmy / děkana Ant. / Svatoše. Malby a sgrafita: V presbytáři na levé straně výjev Nanebevzetí Krista. Kristus je v mandorle, ruce roztaženy, kolem 4 andělé a do oblouku řada andělů, nahoře Bůh Otec, nad tím Duch svatý. Vlevo dole 6 apoštolů, napravo 5 apoštolů, stojí na louce a dívají se nahoru, za nimi stromy. Napravo 3 výjevy ze života sv.Vavřince: 1) Uprostřed stojí světec, vlevo a vpravo dole anděl v bílém šatě, vlevo lidé s dětmi. 2) Zarámováno anděly, nahoře sv.Vavřinec s dvěma malými dětmi, vlevo císař a 2 rádci, vpravo chudí lidé. Dole nápis: Sv.Vavřinec ukazuje římskému císaři své poklady. 3) vlevo jsou vojáci, uprostřed oheň, nad ním v oblacích polopostava světce se svatozáří, vpravo sedící voják a císař a 2 rádci. Dole nápis: Umučení sv.Vavřince. Nad oblouky v hlavní lodi do bočních jsou vždy 3 a 3 andělé kolem kříže, u oken vždy 2 pávi u stromů, jsou to barevná sgrafita. V severní boční lodi malba - Přemysl Otakar II. zakládá město, stojí u stolu, vlevo pážata, vpravo 4 muži, nahoře sv.Vavřinec s roštem. Dole původní znak města - okřídlená saň. V jižní boční lodi - u modelu kostela stojí ti, co opravovali kostel - Mocker, Schmoranz, Podhájský a městský patriciát (starosta Tůma, Jireček). Kolem děti a ženy. Dole znak města - sv.Jiří na koni. Nahoře anděl a 3 hlavičky andělů.