zvonice

Původně samostatně stojící objekt na náměstí v sousedství kostela, dodatečně spojen zdí s vraty s farou. Věž přibližně na čtvercovém půdoryse, 5-podlažní + podkroví, připojena malá věžička zajišťující původní vstup. Střecha stanová s náběhy, krytina nová břidlicová na novém bednění po snesení staré krytiny prejzové a revizi krovu. Nároží a okapy z měděného plechu. Malá věž kryta mědí. Zdivo kamenné, v přízemí klenba cihelná, jinak nové železobetonové stropy ve vyšších patrech s trámovým podhledem (4. a 5. nadzemní podlaží). Vnitřek zvonice je rozdělen na patra (podle původního členění), železobetonové stropy (původní stropní konstrukce dřevěné trámové s fošnovým záklopem tvořícím podlahu). Středem je nové ocelové schodiště s centrálním sloupem, po obvodě ohrazené 15cm silnou cihelnou zdí v ocelových rámech. Zeď po obou stranách omítnuta. V přízemí (=1.NP) dodatečně zřízen vstup. Portál, vchodové dveře nové dubové, nově zřízeno závětří v síle zdi a soc.zařízení (podlaha kamenná dlažba, v soc.zařízení keramická), tl.zdiva 365cm. 2.NP (+540cm), vstup spojovacím schodištěm z postranní věžičky (betonové schody, bet. podlaha), tl.zdiva 325cm. 3.NP (+890cm), (betonová podlaha), tloušťka zdiva 2650cm. 4.NP vstup z bočního schodiště, vlastní výstavní prostor (+1240cm), kamenná opuková dlažba, tl.zdiva 1700-1800cm. 5.NP výst. prostor (kamenná opuková dlažba, +1575cm), tl.zdiva 1260cm. 6.NP půda (+1940cm), podlaha betonová. K hlavní věži připojena malá věžička s dřevěným točitým schodištěm. V prostoru tohoto schodiště je v celé ploše nová omítka. Vnitřek hlavní věže vyspárován, doomítnut vápennou omítkou. Dveře nové. Exteriér: Zdivo kamenné, po hloubkové opravě (injektáže, doplnění kamene), nové vápenné omítky členěny lisénovým rámcem v každém patře věže. Okna v půkruchových záklencích v protilehlých stěnách vždy po dvou v každém patře - 3.NP dvě, 4.NP čtyři, 5.NP čtyři. (Ing. Janková, 1987)