měšťanský dům

Jednopatrový měšťanský dům na nároží ulic, vystavěný na hloubkové parcele s vnitřním dvorem a zadním domem. Dvůr obíhá ze dvou stran propojující zděná arkádová pavlač a proti ulici jej vymezuje ohradní zeď s klenutým vjezdem. Sedlové, resp. pultové střechy mají keramickou taškovou krytinu. Vstupní pravidelně členěné čtyřosé průčelí domu s kupeckými krámy v přízemí, završené barokním štítem s volutovými křídly se obrací do Tůmovy ulice. Z hladce omítané plochy vystupuje plastické členění: ze skoklu, obloženého pískovcovými deskami, vyrůstají po bocích hladké liseny, provázané profilovanou mezipatrovou a korunní římsou. Nároží, kam se v krátkém úseku římsy zalamují, zpevňuje další, kvádrovaná lisena. V přízemí se otevírají dva obloukem zaklenuté klasicistní portály s oválnými medailony a vavřínovými festony v nadpraží. Výškově obdélná okna patra rámují profilované šambrány. Okenní výplně jsou čtyřkřídlé, šestitabulkové, osazené v líci fasády. Nad římsou průčelí domu vrcholí štítem s volutovými křídly, který spočívá na nízkém atikovém soklu, ukončeném pilířky s kamennými poprsími světců (sv. Václav a sv. Vít). Štít dělí do tří polí hladké pilastry, vyrůstající z pilířků atiky a nesoucí profilovanou římsu, uprostřed ve vzdutí svázanou klenákem. Nad římsou štít pokračuje nízkým atikovým nástavcem se zvlněnou římsou, v jejímž vrcholu je usazeno pískovcové poprsí sv. Jana Nepomuckého. Ve středním poli štítu je na atice posazené velké okno s odsazeným segmentovým záklenkem, jehož klenák je doplněný plastickou mušlí. Vykrajovaný obrys volutových křídel lemují úseky profilované římsy a páska, stočená dole do voluty. Plochu obou křídel zdobí plochý štukový motiv slunce či svatozáře. Boční fasáda, která se obrací do Šafaříkovy ulice, je hladce omítaná, podtržená soklem obloženým pískovcovými deskami a ukončená mohutnou profilací korunní římsy. Do její zadní (pravé) části vedou v přízemí i v patře tři osově nesouvisející obdélná okna v šambránách (resp. v krajní pravé ose přízemí je místo okna vstup). V přízemí jsou okna opatřená vnitřní klasicistní mříží. Na tuto boční fasádu přímo navazuje ohradní zeď dvora se segmentově zaklenutým vjezdem a štítová stěna zadního patrového stavení, s dvojicí oken v patře a jedním ve štítě.