Ostrava hlavní nádraží

Blok výpravny železničního nádraží je vestavěn na trojúhelníkovou parcelu mezi trať Bohumím – Přerov a Ostrava – Frýdlant nad Ostravicí. Budova má zkosený tvar a do okolí se otvírá pergolou, uprostřed s kruhovým světlíkem, v jeho středu se nacházela kašna s bronzovou plastikou Sylvy Lacinové. Kašna byla rozebrána a plastika květ byla umístěna samostatně a asymetricky do prostoru světlíku. Hala výpravny má tři podlaží a je kónického tvaru s odbavením v přízemí, se službami pro cestující v prvním patře a s nástupem k peronům v patře druhém. Prostor haly rytmizují sdružené nosné pilíře. Strop haly je řešen v podobě dekorativního podhledu, tvořeného motivem trojúhelníkového rastru. V hlavním proskleném průčelí byly umístěny monochromní vitráže Oldřicha Vašici, odstraněné při modernizaci budovy. Vitráže mají být uloženy k použití, takže jedním ze zájmů památkové péče je opětné umístění tohoto výtvarného díla v hlavním průčelí výpravní budovy železničního nádraží Ostrava hl. n.