Nové ředitelství Vítkovických železáren

Nové ředitelství Vítkovických železáren je součástí provozních budov, postavených na jižní straně Ruské ulice. Je to administrativní budova na křížovém půdorysu. Příčné sedmipatrové křídlo vybíhající k Ruské ulici tvoří vertikální dominantu kompozice, završenou směrem do Ruské ulice nosným pilířem deskového tvaru, přecházejícím do horizontální desky nad celým východním průčelím budovy. Pilíř a deska tvoří spojitý rám, který kompozičně sjednocuje řešení východního průčelí a zároveň dává objektu patřičnou lehkost, neboť zmíněná horizontální deska jako by levitovala nad budovou. Jižní i severní konec příčného křídla jsou vyneseny na sloupech nad komunikace. Na jižní straně to je železniční vlečka závodu těžké mechaniky, na severní straně to je chodník pro pěší, součást Ruské ulice. Západní průčelí příčného křídla uvozuje také motiv horizontální levitující desky. Navíc v místě kontaktu s podélným křídlem je vertikální okenní osa hlavního schodiště, nyní vyplněná kopilitovými skleněnými panely. Původně zde byly dle fotografií luxfery. Fasády jsou vytvořeny ze sériově řazených oken. Pod okny jsou umístěny černé parapetní desky, oddělené bílými plechovými vertikálami a lizénami. Plochy zdí jsou obloženy béžovými kachlíky. Křídlo podélné s Ruskou ulicí je nižší, na západní straně navazuje na objekt transformační stanice. Dispozice budovy je trojtraktová se středními chodbami a po stranách s kancelářemi. V místě křížení křídel je umístěno dvouramenné schodiště.