mlýn

Venkovský mlýn pod hrází rybníka (přízemní stavení ze strany od hráze, na odvrácené straně zejména, v části mlýnice dvoupodlažní, spodní podlaží zapuštěné pod přízemí (ze strany od rybníka), nikoliv jako sklep. Objekt podélný, rovnoběžně s hrází, stejně jako hřeben sedlové střechy. Krytina tašková, krov dřevěný. Zdivo smíšené, svislé konstrukce v obytné části dřevěné omítané, v části mlýnice neomítnuté trámy, prkna, sokl kamenný. Dispozice: typické trojdělení lidové architektury, střední část síň se schody na půdu a s černou kuchyní a pokojíkem pro mládka. Vlevo od střední části, část obytná skládající se ze dvou místností vedle sebe s okny do průčelí. Část vpravo od síně dvoupodlažní mlýnice, využívající ještě podkroví. Průčelí: k hrázi rybníka jednopodlažní, zleva okno dvoukřídlé šestidílné, dvojité, vně a dovnitř otvíravé, dveře do síně, původní dřevěné, malé okénko, dveře do mlýnice. Severní štítová stěna dvoupodlažní mlýnice (kamenné pilíře soklu), střední část zakrytá prkny, 2. podlaží, navazující na přízemní část předchozího východního průčelí, neomítnuté trámy spojené hliněnou mazaninou, zakončené stříškou s třemi řadami tašek a dřevěným prkenným štítem s dvěma malými okénky. Západní průčelí: zleva první část zakrytá prkny, střední část a přední obytná omítnuté trámy, kamenný sokl. Ve stěně při okna. Jižní průčelí: kamenný sokl, v něm vlevo dveře do sklípku, nad ním hladká omítnutá část se dvěma okny stejnými jako na východním, stříška (5 řad tašek), prkenný štít se dvěma okénky.