kostel sv. Martina

Orientovaná stavba nedaleko před jižním průčelím zámku, uprostřed obce, bez výrazné situace v její dispozici. Jihovýchodně od kostela se terén mírně svažuje. Jednoduchou dispozici kostela tvoří obdélná loď s výrazně odsazeným obdélným, polokruhem zakončeným presbytářem, provázeným na obou bocích přístavky sakristií s oratořemi v patře. Omítky z vnějšku zachovalé, některé tektonické články odlišeny barevně, avšak nově a bez pochopení skladby. Uvnitř presbytář opatřen plochým stropem s vysokým fabionem a bohatě tvarovaným zrcadlem. U paty fabionu obíhá profilovaná římsa, podpíraná čtyřmi pilastry (ve štítu), ukončenými úseky kladí s triglyfy a kapkami. V bočních stěnách presbytáře kamenné barokní portály s kamenným ostěním s uchy. Jižní vede do barokní sakristie s plochým stropem s fabionem se štukovou římsou a zrcadlem. Uprostřed jižní stěny, mezi oknem a vstupem drobná nika. Podlaha prkenná. Severní portál z presbytáře míří do staré sakristie. Obdélná prostora valeně zaklenuta, nad vstupem luneta – klenba barokní. Ve východním průčelí střílnovité okénko. Podlaha kamenná. Zde umístěna kamenná křtitelnice z 1. pol 13. století. V horní části podélných stěn presbytáře stlačené oblouky oratoří, rámován štukový profil. pásem, ve vrcholu oválná kartuše. Oratoře kryty plochým stropem se štuk. zrcadlem- Triumfální oblouk půlkruhový, v patě záklenku římsa. Loď obdélná se zkosenými nárožími. Plocha mezi nárožími překlenuta nálevkovitou plochou v triumfálním oblouku i na západní straně. Uprostřed podél. stěn nakupené pilastry s říms. hlavicemi, spojené vzájemně půlkruhovým pasem. Pas odděluje dvě pole plackové klenby. Při západní stěně lodi kruchta, podstropená, nesená dvěma sloupy s polygonálními sokly a volutovými hlavicemi a dvěma volutovými konzolami na podél. stěnách. Podkruchtí plochostropé. Podlaha na kruchtě prkenná, dřevěná je i předprseň kruchty. Půdorysně je předprseň kruchty výrazně zvlněná. Přední plocha předprsně pokryta silnou vrstvu štuku s bohatým dekorem rostlinného ornamentu – uprostřed v kartuši alianční znak. Na kruchtu vede točité schodiště v JZ rohu lodi - dřev. stupně samonosné. Podlahy v lodi a presbytáři ze čtvercových pálených desek. Okna presbytáře s dřevěnými rámy, vytvářejícími ornament čtyřcípé hvězdy. V lodi okna v jižní stěně s rámem z kovaných pásů se sklomalbami z r. 1928. V severní stěně okna se základní kostrou z kovaných pásů, do níž jsou vloženy výplně za čtvercových tabulek, zalitých v olovu – toto zasklení i 2. okně lodi – pravděpodobně včetně tabulek vzácně dochované současně se stavbou či o málo pozdější. Hlavní vstup v bohatě členěném západním průčelí. Plochu rámují pilastry s jonizujícími hlavicemi, nesoucí průběžnou hlavní římsu. Uprostřed členitý portál. Vlastní vstupní otvor sedlový, na překladu v pískovci tesaný rostlinný dekor, v němž nápis. páska s datem 1782. Po stranách portálu pískovcové pilastry s úseky nečleněného kladí a volutami, vztyčenými ke středu průčelí, na říms. hlavicích. Pilastry spojuje profil. římska, stočená uprostřed do volut, pod nimiž ve štuku volut. klenák portálu. Na volutu navíc přiložena kartuš. Ve volných plochách vedle klenáku ještě plochá pole s vykrajovanými rámy a primitivní voluty. Dveře vstupu původní s rokokovým řezaným členěním. V levé špaletě vstupu renes. náhrobník z r. 1541. Nad portálem špaletové okno, půlkruhově uzavřené. U paty záklenku doplňují okno v omítce prostinké voluty. Nad oknem kamenný alianční znak s bohatým rokokovým dekorem a helmami s klenoty. Nahoře nad hlavní římsou štít s volutovými křídly. Střední pole rámují pilastry, nesoucí vztyčené pískovcové voluty. Štít vrcholí trojúhelným tympanonem a nejvýš kovaným dvouramenným křížem. V ploše štítu nika pro sochu s klenákem a nízkou segmentovou římsou. Po stranách štítu pískovcové vázy. Nároží lodi zaoblené. Podél stěny lodi mají pro třech prostých pilastrech s říms. hlavicemi (dvěma pilastrům na severní stěně hlavice chybí). Na boční stěny přechází barokně profilovaná hlavní římsa ze západního průčelí. Okna obdélná, zakončená segmentem, špaletovaná. Před severní stěnou presbytáře stará sakristie s oratoří. Nečleněná, ve východní stěně přízemku střílnovité okénko, v patře větší obdélné okno v S stěně. Do oratoře vstup schodištěm, přiloženým před severo-východní nároží lodi. Vstup na novodobé schodiště s kamenným ostěním, uzavřeným segmentem, nad portálem nízký trojúhel. štítek. Hlavní římsa obíhá presbytář i přístavky neporušeně – leží níž než římsa lodi. V presbytáři dvě obdélná okna, zakončená segmentem, s prostou šambránou. V ose presbytáře malé okénko kulaté. Do nové sakristie vede barokní vstup s kamenným rámem s uchy. Podobně upravená i dvě okna do sakristie, s kovanými mřížemi. Podobná okna s uchy do oratoře, v detailu je však jejich provedení odlišné. Při jihovýchodním nároží lodi točité schodiště do oratoře se zcela jednoduchými dveřmi s rámem z trámků. Schodiště osvětluje jedno malinké obdélné okénko. Omítky zachovalé, štukové. Některé kamenné prvky (západní portál) neomítnuté. Pilastry, rámující západní průčelí natřeno na žluto, ostatní stavba v barvě neutrální šedi. Vnitřek bílý, tektonické články částečně žluté, předprseň kruchty žlutá, ornamenty bílé.