Maxův dvůr - hlavní budova

Maxův (Maxmiliánův) dvůr nese jméno arcibiskupa Maxmiliána Josefa Sommerau - Beeckha (1836-1853), který jej nechal zřídit v severozápadní části Podzámecké zahrady při Olomoucké (dnes Kojetínské) silnici. Jednalo se o vzorný hospodářský dvůr s dobytčím chlévem a s příbytky obslužného personálu. Dvůr vznikl v rámci úprav Podzámecké zahrady na přírodně krajinářský park, ke kterým došlo ve 30. letech 19. století. Dvůr se skládá ze tří hlavních budov - velké ústřední budovy stájí, která prostor dvora vymezuje na východě, a dvou menších stavení (provozní objekty), jež jsou situovány po stranách hlavní vstupní brány do areálu na západě. Hlavní budova a boční pavilony jsou sestaveny tak, že mezi nimi vzniká příčně obdélný čestný dvůr, jehož prostor na východě uzavírá zadní průčelí hlavní budovy. Dále součástí areálu byly plochy pastvin, rejdiště, plocha k plavení zvířat (dnes louka). Hlavní budova má podobu přízemního neoklasicistního zámečku. Menší pavilony v rozích západních čestného dvora jsou také přízemní s půdním polopatrem a komponovány josu jako zrcadlově symetrické podle ústřední osy. Pavilony mají valbové střechy. Materiál: cihelné zdivo; hladká omítka bílé a okrové barvy Krytina: bobrovka