venkovský dům

Patrový, převážně roubený dům (ze zděné části, vystavěné z pískovcových kvádrů, jsou zachovány pouze fragmenty obvodových zdí v zadní části domu viz. poznámky) obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou vlnitým eternitem (krov hambalkový podepřený stolicí), se nachází na Z straně návsi, orientovaný podélnou osou přibližně ve směru V-Z. Do návsi se dům obrací trojosým průčelím s malou předzahrádkou vymezenou drátěným plotem na nízké kamenné podezdívce. V přízemí (při severní okenní ose) se nachází obdélný vstup do bývalého lokálu. Ve štítu (mezi 2 okenními osami) je zasklený výklenek s dřevěnou profilací, ve kterém je umístěna soška. Všechna okna jsou obdélná, dvoukřídlá s jedním příčným dělením. Roubená část domu je obita světle šedými a červenými eternitovými šablonami. Z průčelí je omítnuto hrubou omítkou. Z bývalé brány, kterou se vstupovalo z návsi do dvora, je zachován jeden široký pilíř z pískovcových kvádrů krytý kamennou deskou. Předmětem ochrany je dům čp. 12 a vymezený pozemek.