venkovská usedlost

Bývalá zemědělská usedlost se štítově orientovaným domem završeným sedlovou střechou s polovalbou stojí při komunikaci ze Štítar na Jemnici. Na tradiční tříprostorový dům bezprostředně navazuje hospodářský trakt a napříč dvora částečně přestavěná kamenná stodola. Dům zaznamenal v druhé polovině 20. století řadu stavebních úprav včetně proražení nevhodného horizontálního okenního otvoru. Hlavním stavebním materiálem je lomový kámen. Usedlost s tradičním uspořádáním objektů v půdorysu L a štítově orientovaným domem s jednou světnicí směrem do ulice je rozšířená na území celého Znojemska. Ve Štítarech je běžná zástavba štítově orientovaných domů zejména při komunikacích při výjezdech z obce od první poloviny 19. století. Hlavní uliční průčelí má hladkou fasádu, sokl z hnědých keramických dlaždic. Štít je prolomen 1 osou oken, v přízemí čtyřdílným novodobým oknem a v podkroví menším dvoudílným.