venkovská usedlost

Usedlost s podélně orientovaným domem završeným valbovou střechou krytou pálenou keramickou taškou (bobrovka). K obytné části přiléhá v podélné ose vjezdová brána, která je součástí jižní uliční linie řadové zástavby návsi. Na vlastní dům s půdorysem ve tvaru L navazují budovy hospodářského křídla, v přední části adaptované pro bydlení (trend již od poslední třetiny 19. století spojený s turistickým ruchem na Vranovsku). Výrazná část hospodářského křídla byla odbourána ve 2. polovině 20. století. Zůstala zachovaná zděná příčně průjezdná stodola, posunutá až na konec parcely. Hlavním stavebním materiálem je kámen, v menší míře nepálená a pálená cihla. Usedlost reprezentuje tradiční lokální trojhranné obestavění dvora s podélně orientovaným domem završeným valbovou střechou a vstupem z dvorního prostoru do síně v příčném křídle (v zadní části síně byla umístěna černá kuchyně). Charakteristická je přilehlá vjezdová brána (původně se zděným nadpražím). Jde o formu domu (se světnicí a komorou v podélném uličním traktu), která se vývojově ustálila v první polovině 19. století a je v rámci území širšího Znojemska nejvíce zastoupena ve Štítarech.