socha sv. Vendelína

Sv. Vendelín, patron pastýřů, ochránce dobytka a polí je podán stojící v kontrapostu s předsunutou a pokrčenou pravou nohou, která spočívá na obrácené královské koruně. Je oděn v oděvu pastýře s kratšími kalhotami, delším kabátcem a kloboukem na hlavě. Přes rameno má zavěšenu pastýřskou tornu. Levou ruku světec tiskne k hrudi, pravá paže je volně spuštěna podél pravého boku a prsty pravé ruky si sv. Vendelín odhrnuje lem kabátce. Figura je esovitě komponována, hlava je mírně zakloněna, pohled ušlechtile modelované tváře, lemované delšími zvlněnými vlasy, směřuje vzhůru. Na levé straně je světec opřen o pahýl kmene stromu s révovou ratolestí, u jeho pravé nohy leží beránek. Na přední straně obdélného plintu je vyryt majuskulní latinský nápis – světcovo jméno: „S. WENDELINUS“. Na zadní straně plintu vpravo rytý nápis s blíže neurčenou signaturou a datací: „I. S. F. 1746“. Socha je osazena na čtyřbokém soklu. Širší kamenná základna přechází přes zvonovnici v užší střední hranol završený vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně soklu je v nízkém reliéfu proveden erb donátorky a majitelky plavečského panství Marie Lucie, baronky Widmannové. V heraldickém znaku vrcholícím hodnostní korunou je znázorněn čtvrcený francouzský štít, doplněný středovým srdečním štítkem, který nese pravé, obrněné, uťaté rámě s mečem. První i čtvrté pole erbovního štítu pak obsahuje lilii, druhé a třetí měsíc směřující hroty dovnitř. Nad baronským erbem tvoří klenot dále korunka a tři turnajové přilby – první s motivem složených křídel, druhá s heraldickým prvkem již zmíněného rámě s mečem a třetí s rozevřenými křídly.