kostel Nejsvětější Trojice

Kostel východně od příhrádku, na okraji strmého skalnatého srázu. Orientovaná jednolodní stavba, k obdélné lodi připojený užší presbytář ukončený třemi stranami pravidelného osmiúhelníka. Pod presbytářem a lodí suterén dispozičně shodného rozvrhu. Z portál lodi chrání obdélná předsíň, k západní partii S stěny lodi připojena předsíň se schodištěm do suterénu, cca lichoběžná. Z předsíň má sedlovou střechu se zděným štítem, krytina prejzová. Sokl předsazený, římsu tvoří jen omítkové podseknutí. V patě štítu římsa krytá prejzy. Střední obdélná část štítu ukončena tympanonem, k bokům přiložené trojúhelné cípy, koruna kryta prejzy. Ve střední ploše obdélná vpadlina. Tympanon podložený plochými konzolkami se střapci, ve vrcholu kamenný podstavec. Stěny člení lisénové rámy. V Z stěně půlkruhem ukončený vchod s vrcholovým klenákem, dveře dřevěné dvoukřídlé kazetové ve fošnové zárubni, závěsy stáčené (asi 2. pol. 19. stol.). Loď kryje vysoká sedlová střecha se strmou polovalbou na Z straně, krytina prejzová, vikýře tvaru volského oka, plechový výlezák. V štít prkenný omítnutý, čelo zalícované se stěnou i krytinou. Z lichoběžný štít zděný hrubě omítnutý, v ploše tři obdélná okna s hlazenými paspartami, trámkový rám s drážkou (patrně pozdně gotický). Krajní dvě okna od severu zaslepena. Zdivo suterénu předsazeno. Místo korunní římsy jen mírně přetažené námětky, stěny z lomového kamene. Omítka hrubá s hladkými pásy v nárožích. V jižní polovině Z stěny obdélný vstup na schodiště kruchty, v líci tesařská zárubeň, dveře dřevěné rámové s kazetami a stáčenými závěsy (snad 2. pol. 19. stol.). V podélných stěnách po jednom vysokém okně s rozevřenou špaletou s lomeným záklenkem, jižní cca uprostřed stěny a severní posunuté k východu. Výplň dvoudílná kružba, obrazec ze tří hrotitých obloučků nad sebou s vloženými trojlisty, zasklení ze šestihranů do olova s příčlemi z pásového železa (asi barokní, zasklení mladší), okolo oken štukové pasparty. Na kruchtu ústí od Z podobné okno, kružbová výplň osazená v líci stěny, zasklení shodné. Suterén osvětlený od severu dvěma okny, špalety mají segmentový záklenek, výplň tvoří proplétaná mříž. S předsíň kryje valbová střecha s hřebenem u stěny lodi, krytina prejzy, plechový výlezák, sokl neproveden. Na Z straně římsa s ústupkem a dva vstupy. Jižní do předsíně, dveře dřevěné rámové s pásovými závěsy a vodorovně skládanou výplní, tesařská zárubeň (možná klasicistní). Druhý vstup na schodiště do suterénu, ostění žulové s vnější lištou, dveře dřevěné svlakové s diagonálně skládanými prkny, závěsy z pásového železa (zřejmě 18. stol.). Ve V stěně do předsíně okno se segmentovým záklenkem, rám dřevěný (snad 2. pol. 19. stol.). Spodní část schodiště osvětlena od V. oknem se segmentovým záklenkem, rám dřevěný (asi 2. pol. 19. stol.) s probíjenou mříží. Nad presbytářem sedlová střecha s valbami nad závěrem, hřeben níže než u lodi, krytina prejzy, volská oka, štíhlý šestiboký sanktusník opláštěný měděným plechem, zakončený cibulkou, na hrotnici prstenec a ozdoba. Zvukové otvory mají odsazené půlkruhové záklenky. Sokl nahrazuje v Z části S stěny předsazená podnož. Koruna zdiva cca ve stejné výšce jako u lodi, přesahy námětků podloženy trámkovými vyřezávanými kozlíky. Hrubé omítky s hlazenými pásy v nárožích. Na horní ploše podnože v nárožích subtilní opěráky z cihel, svislá čela po výšce jednou odsazená, pultové stříšky kryté cihlami. V každé stěně jedno vysoké okno s hrotitým záklenkem špalety. Kružby a zasklení stejné jako u oken lodi. Suterén osvětlený od J, S a V štěrbinovým okénkem.