tvrz

Objekt bývalé tvrze se nachází v západní části osady, situované na návrší a svahu, který navazuje na východě. Novodobé přístavky obklopující tvrz nejsou předmětem památkové ochrany. Dvoupatrová budova na obdélném půdorysu, s podélnou osou v mírném odklonu od orientace východ-západ, je součástí areálu historicky starší provenience; na východní a severní straně je areál vymezen zídkou z (převážně) kamenného materiálu. Větší část západní a jižní strany areálu vymezují historicky hodnotné, hospodářské budovy. Exteriér: V současné době zakrývají průčelí budovy zhruba ze 3 novodobé, oplechované přístavby. Objekt bývalé tvrze je vyzděný z lomového kamene s úlomky cihel. Severní průčelí objektu je prakticky pohledově nedostupné až po korunní římsu. Tato výrazně vysazená, profilovaná římsa obíhá celý objekt. K západnímu dvouosému, štítovému průčelí jsou přisazené zásobníky na obilí. Obdélná, sýpková okénka ve druhé a třetím podlaží jsou opatřena – tak jako ostatní okenní otvory všech průčelí - provlékanými mřížemi, které jsou osazené ve špaletě. Okenní otvory prolomené v přízemí mají čtvercový formát a jsou rovněž opatřené mřížemi; jak naznačuje spára v omítce, byl na ose vlevo pravděpodobně dříve dveřní otvor. Dva okenní otvory obdélného formátu registrujeme ve štítu, jenž je vyzděný z cihel; otvory, k jejichž prolomení došlo zřejmě v 70. letech 20. století, jsou opatřené mřížemi. Jihozápadní nároží budovy podpírá šikmý pilíř. Jižní průčelí zakrývá až ke korunní římse - zhruba z poloviny jeho rozlohy - přístavek. Terén, který se mírně svažuje ve směru od západu na východ, vyrovnává před jižním průčelím nízká betonová rampa s nájezdem od východu. Na rampě spočívají svislé kovové prvky přístavku. Na první ose průčelí (od jv. nároží) je v přízemí prolomený otvor, ve kterém jsou v šikmé špaletě osazena dvoukřídlá, prkenná (stodolová) vrata s točnicí. Na trámový překlad otvoru vrat nasedá v jeho levé polovině kovový rám s jednokřídlými dvířky na dvou jednoduchých, pásových závěsech. Světlost otvoru je shodná s šířkou sýpkového okénka v nadpraží, které tak prakticky vytváří nadsvětlík dvířek. Ve třetím podlaží na první ose je sýpkové okénko. Na druhé ose zprava jsou nad sebnou ve třech podlažích sýpková okénka. Pod narušenou vrstvou omítky jsou v partii přízemí mezi první a druhou osou dobře patrné rozsáhlé pozůstatky renesančního (?) sgrafitového kvádrování. Třetí osu zprava tvoří jediný otvor: pravoúhlý, zděný portál s profilovanou římsou, jejíž horní plochu chrání nová, keramická krytina. Dvedřní otvor vyplňují dvoukřídlé dveře osazené v dřevěné zárubni; lícní strana křídel dveří má diagonálně ložený pokryv. Vlevo vedle portálu (tzn. na čtvrté ose průčelí od jv. nároží) je v přízemí prolomený dveřní otvor; v kovových zárubních jsou osazené jednokřídlé plechové dveře. Pravděpodobně v 70. letech dvacátého století byly otvory prvního a druhého podlaží upravovány; menší, okenní otvor v přízemí byl průrazem nahrazen dveřním otvorem a nad ním prolomený dveřní otvor byl zazděn. Partie v levé části průčelí zakrývá přístavek a instalovaná technická zařízení. Východní, trojosé štítové průčelí je rovněž z velké části zakryté kovovou, oplechovanou konstrukcí se zásobníky na obilí. Na masivním betonovém soklu u paty průčelí spočívá část nosné konstrukce zásobníků. Sýpková okénka průčelí jsou opatřena provlékanou mříží; dvě okénka jsou prolomena i ve štítu průčelí. (dva průrazy menších otvorů jsou bez výplně). Sedlová střecha objektu je pokryta azbestocementovými šablonami.