poutní kaple Panny Marie Lourdské

Novogotická poutní kaple Panny Marie Lourdské z r. 1902 stojí na lesní samotě v údolí asi 800 metrů severně od obce. Zajímavá ukázka pseudoslohové poutní kaple s tradičními atributy pseudogotické architektury, důležitý doklad zbožnosti původního německého obyvatelstva. Kaple byla v roce 2005 opravena. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu se zúženým pětibokým závěrem a představěnou zvonicí, orientována k východu. Před západní vstupní průčelí je představěna vysoká věžová zvonice otevřená hrotitým kamenným portálem s rovným překladem. Ostění vyžlabené, klenák se zkosenou vnitřní hranou. Dle zbytku závěsů byl vstup uzavřen dvoukřídlými, nejspíše výplňovými dveřmi. Nad portálem je průčelní stěna zvonice prolomena sdruženými hrotitými okny se zkosenou hranou špalet, okna prosvětlují vnitřní prostor zvonice. Vrcholová část zvonice je rozdělena mírně vysazenou oplechovanou římsou. Ve spodní části proražen kruhový otvor do zvonice se zkosenou hranou špalet. Vrcholová část nad úrovní střechy lodi je otevřena na každé stěně hrotitým prostupem, uzavřeným dřevěnou žaluzií. Zvonici ukončuje vyžlabená podstřešní římsa nesoucí čtyřhranou oplechovanou jehlancovou střechu na rozšířené základně, zakončená kulovitou makovicí a prutovým křížem. Přední nároží zvonice zesiluje nakoso postavený dvoustupňový opěrák, stříšky kamenné. Po stranách zvonice jsou patrné části průčelní stěny lodi a náběhy trojúhelného štítu. Vše bez patrného členění. Boční stěna byla patrně hladce omítnuta, nároží a střed stěny člení dvoustupňový opěrák, na nároží postavený na koso. Plochu mezi opěráky prosvětluje hrotité okno bez šambrán, kolmé špalety, šikmý parapet. Boční stěnu ukončovala vyžlabená podstřešní římsa, obíhající i stěny závěru. Závěr je vůči lodi zúžený a snížený, pětiboký. Stěny hladce omítané, nároží zesílena dvoustupňovými opěráky, stříšky kamenné. Rovné stěny prosvětleny hrotitým oknem viz loď, kolmá stěna je proražena kruhovým oknem se zkosenou hranou špalety. Kapli uzavírá sedlová, nad závěrem valbová střecha krytá taškami tvarovkami, lomy valbové střechy a patrně hřeben kryty trojúhelníkovými hřebenáči. Kaple stojí na soklu, vyrovnávajícím nerovnost terenu, zejména na severní straně.