hrad Šenkenberk

Lokalita se nachází na ostrožně nad pravým břehem Plenkovického potoka. Dvojdílný hrad se skládá z velkého, zřejmě dřevohlinitého předhradí a kamenného jádra. Předhradí se rozkládá na ploše tvaru lichoběžníka (délka 86, šířka 76 m) za šíjovým příkopem, jenž má při šířce 9 m hloubku 1,5 m. Přitom předhradím zhruba v polovině prostupuje ještě druhá neúplná deprese. Protože kolem severní snížené terasy běží náznak valu a příkopu, který zahýbá do dělící deprese, není vyloučeno etapovité rozšiřování či změna plánu v průběhu stavby. Na povrchu nejsou výraznější stopy zástavby, ale nahromadění sklovitě slinutých kamenů a přepálená mazanice ukazují na budovy smíšené konstrukce v severozápadním a jihovýchodním cípu předhradí. Oblouk 20 m širokého příkopu odděluje předhradí od hradu. Minimální hloubka 3,5 m se ke koncům zvětšuje až na 5 m, ale výběhy do svahů přehrazují nasypaná tělesa. Lichoběžníkové jádro (29,5x18,5-32 m) ohrazovala hradba 1,55-2,15 m silná, jen na východě měla tloušťkou 3,3 m charakter štítové zdi. Je převážně ukryta v destrukčním tělese, které vystupuje nad úroveň nádvoří o 7 m. Podél štítové zdi a jižní hradby stála dvě obytná křídla. Vstup byl prolomen v severní ohradní zdi a na této straně k jádru přiléhalo boční předhradí, jež se na západě měnilo v užší parkán. Využilo terénního stupně a mezi ním a jádrem nebyl žádný příkop. Před čelní stranou hradu se táhl úzký přihrádek, jímž po překročení příkopu vedla přístupová komunikace k brance do bočního předhradí, situované u nároží jádra hradu.