zámek - Huertovo křídlo

Patrový zděný omítaný objekt přiléhající z jihu k obytnému paláci (Rajskému domu), vytvořený v první pol. 17. stol. dostavbou k původní plášťové hradbě a jižnímu paláci. Půdorys obdélný protáhlý, v jižním závěru rozšířený půdorysem nepravidelného trojúhelníka (hmota bývalého paláce) se zaoblenou věžicí ve vrcholu. Střecha sedlová, nad jižní věžicí kuželová, krytina dřevěný šindel. Západní podélné průčelí obrácené do horního nádvoří má hladce omítanou arkádovou část o třinácti osách a předstupující neomítaný jižní závěr – bývalý starý palác. Omítaná část má v devíti severních osách přízemí otevřené arkády zaklenuté půlkruhovými oblouky s hladkou náběžní římskou okolo hranolových arkádových pilířů. Dále k jihu následují tři arkády ukončené půlkruhovými oblouky, pilíře hladké a v patě nízká poprsní zídka. V poslední jižní ose slepá arkáda ukončená půlkruhovým obloukem, v zazdívce vložen na výšku obdélný okenní otvor s dřevěnou novodobou slohově řešenou výplní za lícem zdiva. Přízemí ukončeno profilovanou kordonovou římskou, která je ukončena před jižní třináctou osou v místě, kde je ve fasádní omítce naznačena starší hradební zeď. V patře jsou v devíti severních osách rovněž otevřené arkády. Oblouky půlkruhové, nesené válcovými pilířky s výraznou entanzí (soudečkové dříky). Pilířky mají vysoké hranolové podstavce, mezi kterými je užší vyzdívka poprsní zídky. Hlavice dosedající na válcové dříky jsou hranolové s jednoduchou profilací. Ze středu hlavic vybíhají svislé úzké lisény zapojené do lisénového rámce, jímž je podložena korunní římsa. Jižní část průčelí v patře hladká, o třech osách. V poslední jižní ose slepá arkáda s oknem jako v přízemí a ukončená stlačeným obloukem. Ve zbylých osách dva na výšku obdélné okenní otvory s novodobými dřevěnými slohově řešenými okny. V pultu střechy pět volských ok. Z hřebene střechy vystupují tři hranolová omítaná komínová tělesa s kónickými hlavicemi podloženými prostými kordonovými římskami. V koutě mezi arkádovým průčelím a neomítaným průčelím bývalého starého paláce čtvrkruhový záchodový přístavek (přistavěno v 19. stol.), průčelí neomítané (lomový kámen), zakončené omítanou profilovanou korunní římsou. Pod úrovní nádvoří zdivo, jehož čelní stěna má přímý průběh a v patě vidět část otvoru, může se jednat o zbytek hranolového barokního záchodového tělesa. Vedle části otvoru vidět fragment předstupujícího zdiva přiloženému k jižní předstupující části křídla, snad zbytek středověké zdi jižní partie hradu. V čtvrtkruhovém průčelí nad úrovní nádvoří jsou dva na výšku obdélné okenní otvory ukončené cihelným segmentovým záklenkem. Obě okénka vložena do na výšku obdélných vpadlin, jejichž hrany jsou lemovány cihlami. Nad horním oknem ve zdivu přímá cihelná klenba. Profilovaná omítaná korunní římsa přechází na bok předstupující části starého paláce, podstatná část se zřítila v r. 1838, kol. pol. 19. stol. znovupostaveno patrně v původní půdorysné stopě. V předstupující části jedna okenní osa, okenní otvory na výšku obdélné, orámované omítanými hladkými šambránami, výplně novodobé dřevěné dvojité dvoukřídlé. V nároží vidět větší opracované kameny nárožní armatury. Západní podélné průčelí paláce tupoúhle zalomeno směrem k JV, o šesti okenních osách a se zvýšeným přízemím o pěti okenních osách v jehož J závěru vystupuje skalní terén. Ve zvýšeném přízemí podélně obdélné okenní otvory s přímými cihelnými klenbami, některá slepá, jiná s novodobými dřevěnými výplněmi za lícem zdiva. Okenní otvory v patře na výšku obdélné, orámované hladkými omítanými šambránami (místy pod porušenou omítkou vidět cihly) a s přímými cihelnými klenbami, výplně novodobé dřevěné dvoukřídlé s poutcem, členěné příčlemi do tabulek a osazené za lícem zdiva. Dvě jižní okna v přízemí slepá, neorámovaná, bez nadpražních kleneb. Průčelí ukončeno cihelnou odstupněnou neomítanou korunní římsou, která zaniká ve smíšeném zdivu válcové věžice nadstavěné (kol. pol. 19. stol.) na jižní zaoblené ostroúhlé nároží paláce. V gotickém zdivu dosahujícím cca do pol. výšky oken v patře vidět svislé spáry, snad stínky staré hradby. Ve věžici celkem šest oken obrácených k Z, J a V, okenní otvory ukončeny lomeným obloukem, výplně otvorů dřevěné novodobé za lícem zdiva. Východní průčelí tvoří hradba hradního jádra, která na severní straně přehrazuje ostrožnu. Severní část průčelí přiléhá ke zřícené východní části Rajského domu schodišťovým tělesem a tupoúhle zalomenou částí, v jejímž průčelí jsou patrné dva nad sebou orientované vylehčovací pasy z lomového kamene a pravoúhlé otvory po lešeňových nosnících. V přízemí je vstup s žulovým lomeným portálkem s okosenou hranou a trojúhelnými výběhy okosení (asi 14. stol.). Dveře jednokřídlé novodobé, ve špaletě vstupního otvoru pochva pro závoru a otvor pro točnicové dveře. Snad zde býval větší vstup. V patře jedno pravoúhlé okno, v ostění cihly, výplň novodobá slohová. Dále k jihu pokračuje zdivo, které je slabší než zalomená část a jsou v něm ještě patrné pracovní spáry do výše parapetů oken v prvním patře. Místy vidět krátké svislé spáry, které snad mohou být pozůstatky zrušených oken či spíše cimbuří. Kromě několika pravoúhlých oken se v průčelí vyskytují drobná štěrbinová okénka (tři v přízemí a dvě výše) s kamenným ostěním, tři z nich ukončena hrotitým obloukem, ostatní malá okénka jsou obdélná s okosením. V patře severní poloviny průčelí vystupuje mladší cihelný arkýř na čtyřech kamenných konzolách. Při patě zdiva kopírující skalnatý terén patrná dvě ústí odpadních šachet, jedna má dosud dobře zachovaný cihelný mírně lomený oblouk. Větší, na výšku obdélné okenní otvory, až na drobné úpravy pochází patrně z Huertovy doby, výplně slohové novodobé.