pivovar

Volně stojící zděná (lomový kámen) zčásti patrová a zčásti přízemní budova nad mírně lichoběžníkovým půdorysem, situovaná v jihozápadním koutu dolního nádvoří. Objekt je situován příčnou osou do mírného svahu a východním průčelím obrácen do terénního zlomu. Stavba zastřešena dvěma souběžnými sedlovými střechami sevřenými nadvýšenými zděnými (lomový kámen) štíty. Před poslední rekonstrukcí byl objekt torzálně dochovaný - pobořené zdivo s fragmenty omítek a v části interiéru klenby či jejich torza. Všechny dřevěné konstrukce jsou novodobé. Severní štítové průčelí obrácené do dolního nádvoří je hladké, vrcholící dvojicí mírně ustoupených vysokých štítů propojených úsekem atiky. V patě štítů jsou osazeny krakorce dřevěné pavlače (při ústupku zdiva) přístupné vnějším schodištěm, jehož nástup je z nadvýšené východní terasy dolního nádvoří. Cca ve středu průčelí je zahloubené novodobé schodiště do suterénu ohraničené nízkými novodobými poprsními zídkami. Vstupní otvor je ukončen obloukem se zachovanou stojkou portálu, zbytek ostění vyzděn z lomového kamene. Vpravo od vstupu do suterénu je vstup zaklenutý cihelným segmentovým pasem. Vlevo pak velký pravoúhlý vchod. Průčelí patra zakryto dřevěnou pavlačí s konzolami podpíranými pásky. Stříška pavlače pultová valbová pokrytá dřevěným šindelem. Ve střední ose průčelí je v zídce před úžlabím malý segmentem sklenutý otvor. Po stranách pak po jednom vstupu s cihelným ostěním ukončeným obloukem. Vlevo nad obloukem levého vstupu je malé okénko s cihelným ostěním a částečně zakryté střechou pavlače. Vpravo od pravého vstupu ještě malé na výšku obdélné okénko s cihelným ostěním. Ve střední ose štítů po jednom štěrbinovém větracím okénku s cihelným ostěním. Výplně vstupních otvorů tvořené novodobými prkennými dveřmi, ve velkém vstupu v přízemí osazena prosklená výplň s povrchem tvořeným kovovým rastrem. Z východního průčelí je vlivem terénu vidět pouze horní partie zdiva. Západní a jižní průčelí souběžné s hradbou. V jižním průčelí z obvodové zdi vystupuje dvojice trojúhelných štítů a mezi nimi je průčelí tupoúhle zalomeno. V průčelí se nachází několik štěrbinových okének. V západním průčelí dva vysoké štěrbinové otvory a při severním nároží jeden segmentem zaklenutý vstupní otvor.